Ha megvásárolta a nyers, füstölt sonkát, előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben kell főzni, ízlés szerint adhat hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és1 babérlevelet.
Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A
tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatja vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdje el főzni. A sonkát tálalásig hagyja a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedje le.
EXTRA TIPP:
Ha esetleg elfelejtette beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzze meg!
1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedje le róla!
2. Mindig akkora fazékban főzze meg, amelyben teljesen ellepi a víz!
3. Ne tegye kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak!
4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már
könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle!
5. A levében hagyja kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.
Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is
fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthet például sonkakrémet vagy
felhasználhatja sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.
Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, ezért érdemes eltenni. A sonkalé felhasználásig a fagyasztóban is tárolható.
Húsvéti recepteket itt talál, továbbá mindent, ami húsvét, itt érdemes keresni.