Így kínáld a tormát a húsvéti sonka mellé - receptek és tippek!

torma, húsvét
Vágólapra másolva!
A húsvéti sonka mellől nem hiányozhat a torma, ami egész évben a vasárnapi tányérhús, a főtt csülök vagy a virsli elmaradhatatlan kísérője, továbbá köreteket és salátákat is képes feldobni.
Vágólapra másolva!

Vásárlás és tárolás

Piacon vagy zöldségesnél közepes méretű, egyenes gyökeret válasszon, hogy könnyebb legyen megtisztítani, illetve reszeléskor kézbe fogni.

A torma hámozatlanul pár napig eláll a hűtőszekrény zöldségesrekeszében. Későbbi felhasználás céljából meghámozva és feldarabolva fagyassza le. A felkockázottat botmixerrel bármikor összeturmixolhatja mártásokhoz, pürékhez, a kis tormarudakat pedig nyáron előveheti a kovászos uborka leszorításához vagy más savanyúságok eltevéséhez.

Jobban megríkat, mint a hagyma!

Sonkához vagy tormakrém és -szósz készítéséhez reszelje le a kiálló részektől megszabadított, majd megmosott és zöldséghámozóval megpucolt gyökeret. Merőlegesen húzogassa egy apró lyukú reszelőn, így egészen finom lesz a reszelék.

Ezt a műveletet nyitott konyhaablak mellett vagy a teraszon tanácsos végezni, hogy minél kevesebbet lélegezzen be a csípősséget okozó és a könnycsatornákat megnyitó illóolajokból.

Egy reszelő tartozékkal ellátott konyhai robotgép vagy egy késes aprítógép megkönnyíti a dolgot. Csak ne hajoljon föléjük működés közben, mert megállíthatatlanul potyogni fog a könnye!

Aprítógépbe feldarabolt gyökeret tegyen, és öntsön hozzá egy kevés vizet, hogy simább legyen a pép.

Túl erős?

A frissen reszelt torma a szabad levegőn fokozatosan veszít az erejéből, ahogy távoznak belőle az illóolajok. Gyorsabban enyhítheti a csípősségét, ha közvetlenül reszelés után leönti ecetes lével vagy az aprítógépbe dobott tormadarabokra ecetet locsol.

Színesen szeretné?

A megszokott ecetes torma vagy tejszínes tormakrém mellé készítsen rózsaszínt és zöldet is! Gyönyörködtetik a szemet, és mindenki a számára megfelelő erősségűből szedhet magának.

Ecetes tormához reszeljen le 50 dkg meghámozott gyökeret. Forraljon fel 6 dl vizet 4 ek cukorral és 2 dl 10%-os ecettel, majd öntse a tormára, hogy elvegye az erejét. Krémesebb lesz, ha kihűlés után ízlés szerint majonézzel vagy tejszínnel dúsítja. Csavaros üvegben hetekig eltartható.

Céklás tormakrémhez forgasson össze kb. 20 dkg frissen finomra reszelt tormát és 1 kis fej céklát. Forrázza le 1 dl vízzel, adjon hozzá 1 dl fehérborecetet és 2 ek mézet, majd hagyja hűlni. Végül keverjen hozzá 1 dl tejszínt és 2 ek tejfölt, valamint egy pici sót és frissen őrölt borsot.

Wasabis tormakrémhez keverjen össze 2-2 ek majonézt és zsíros tejfölt 1 ek frissen reszelt tormával, 1-1 tk wasabi pasztával és dijoni mustárral, valamint 1 tk borecettel és sóval, borssal. Még zöldebb lesz 1 csokor finomra vágott snidlingtől. Vigyázzon, mert a wasabi (japán vízitorma) a legcsípősebb torma erejét is megtöbbszörözi!

Tormás tippek a sonkán túl

  • A tormás fűszervaj jól illik sült halakhoz, pl. lazachoz, tonhalhoz, fogashoz, harcsához.
  • A reszelt torma leves alapanyaga és krumplipüré ízesítője lehet.
  • A céklasalátába hasábokra vágott friss tormát tehet.
  • Leves- és főtt füstölt húsokhoz, pl. csülökhöz almás-tejszínes tormamártást, nyers zöldségrudakhoz tormás mártogatóst készíthet.
  • Hidegtálakon a tormakrémet sonkához és hideg bélszínhez kínálhatja.

Húsvéti recepteket itt talál, továbbá mindent, ami húsvét, itt érdemes keresni.