Öt húsvéti hagyomány, amit eddig nem ismert

Vágólapra másolva!
Miért eszünk húsvétkor bárányt és sonkát? Miért "kötelező" ilyenkor főtt tojással kínálni a vendégeket? És miért a nyúl hozza a tojást? Húsvéti szokásaink izgalmas olvasmányt kínálnak!
Vágólapra másolva!

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvétvasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz.

1. A HÚSVÉTI BÁRÁNY

A húsvét áldozati étele a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületést szimbolizálja. A sonka pedig a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már jellegzetes húsvéti eledellé. Bárányhúsos ételek a Mindmegette.hu-n.

2. MIÉRT NYÚL HOZZA A TOJÁST?

A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon nagyjából 120 éve terjedt el. A szapora nyúl – a tojás mellett – a termékenységet szimbolizálja. Az egyik magyarázat szerint egykor húsvétkor gyöngytyúkot adományoztak egymásnak az emberek. A gyöngytyúk jelentése németül Haselhuhn, amit Haselnek becéznek. A nyúl német megfelelője pedig a Hase, tehát az a legvalószínűbb, hogy egyszerű félreértésből a németek egy idő után tyúk helyett nyulat cseréltek az ünnepen.

3. FŐSZEREPBEN: A TOJÁS

A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.
Tojásos receptek a Mindmegette.hu-n.

Forrás: Mindmegette

4. A KÖTELEZŐ SONKA

A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.

5. CSAK MI ESZÜNK KALÁCSOT HÚSVÉTKOR?

Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják a sonkát, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.

Forrás: Mindmegette.hu