Itt kóstolhat jó borokat a héten

2019.04.23. 07:25

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére Pécsett és Villányban – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták a hetedik Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésre hat országból küldtek mintákat. Így ez alkalommal

német, osztrák, szlovák, horvát, szerb és magyar borok között dől el, melyek lesznek a verseny legjobbjai.

A verseny zsűrijében helyet kapó indiai, mexikói, amerikai, spanyol, dán, olasz, brit, lengyel, szerb és magyar szakértők négy kategóriában keresik a champion-díjast: a friss, 2018-as portugieserek, a régebbi évjáratú fajtaborok, a fele résznél több portugiesert tartalmazó házasítások és a különlegességek között.

A portugieser kékszőlőfajta egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülikForrás: Shutterstock

A fajtaversenyt április 26-án tartják, amikor a nemzetközi zsűri a villányi Bock Borászat konferenciatermében kóstolhatja meg a benevezett borokat, majd a külföldi szakértők egy félnapos villányi borvidéki túrán is részt vesznek – derült ki a tájékoztatásból.

Másnap, 15 és 20 óra között, a pécsi egyetem Szántó Kovács János utcai aulájában adják át a championdíjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket,

valamint itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok egy részét.

A portugieser kékszőlőfajta egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülik – fejtette ki korábban az MTI-nek a verseny főszervezője, Győrffy Zoltán. A Portugieser du Monde célul tűzte ki, hogy azokat a termelőket fogja össze, akik hisznek a fajtában, annak jövőjében, és tesznek is érte – fogalmazott.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: