A legdrágább pezsgőkbe kortyolhat bele

pezsgő
Vágólapra másolva!
Tematikus kóstolóval, borvacsorával és champagne-tanfolyammal ünnepli a legnemesebb és legdrágább pezsgőként számontartott italt a Winelovers Champagne Week.
Vágólapra másolva!

Az észak-franciaországi Champagne régióban, szigorú szabályok szerint készülő buborékos ital Magyarországon is egyre népszerűbb,

ezért a Winelovers Champagne Week szeretné mélyebben is megismertetni az érdeklődőkkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

A 34 ezer hektáros Champagne borvidéken évi 320 millió üveg pezsgő születik, az évszázados tradíciók szerint kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőkből.

A legdrágább champagne a Krug Vintage 2004 lesz Forrás: Origo

A pezsgő alapbora lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs) vagy a két kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noirs).

Emellett megkülönböztetik a vintage, azaz évjáratos, és a non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is.

A peszgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban.

Az összetett és precíz folyamatnak köszönhetően nem véletlen, hogy a tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak – hangsúlyozták a Winelovers Champagne Week szervezői.

A tematikus hét keretében meghirdetett Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség csütörtökön az InterContinental Budapest Hotelben.

A legdrágább champagne a Krug Vintage 2004 lesz, de olyan különlegességek is megízlelhetők lesznek, mint a Cristal Brut 2008, a Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2006.

Az igazi champagne-rajongók a Prestige Cuvée, majd a Rosé Champagne mesterkurzusokon

mélyülhetnek el a buborékos ital rejtelmeiben, Márkus György nemzetközi Champagne-szakértő segítségével.

A pénteki Vintage Champagne Dinner eseményre szintén az InterContinental Budapest Hotelben kerül sor: ezen a tematikus champagnevacsorán hat fogás és hét évjáratos champagne találkozik.

A fogásokat Gullner Gergő, a szálloda séfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában.

A Champagne Weekhez a Borkollégium is csatlakozik, és nyolcalkalmas, összesen 32 órás Champagne Master tanfolyamot indít – közölték a szervezők.