Így függ össze a brokkoli és az öregedés

brokkoli
Vágólapra másolva!
Édesanyánknak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a zöldséget is meg kell enni a tányérról – különösen a brokkolit. Ezt persze gyerekként szinte büntetésnek vettük, hiszen utáltuk a brokkolit. Sokaknak még felnőttkorára sem sikerült megszeretnie. Pedig a zöld színű zöldség egy igazi szuperétel, amely az antioxidánsoknak és a kollagénnek köszönhetően öregedésgátló tulajdonságokkal bír.
Vágólapra másolva!

A brokkoli egy olyan zöldség, egy olyan szuperétel, amely sok egészségügyi problémára kínálhat megoldást. Ez egy elég nyomós indok, hogy végigkóstoljuk az összes olyan receptet, amely brokkolival készült.

Rengeteg A-, K- és C-vitamin van benne, emellett nagy mennyiségű kalciumot és vasat tartalmaz: 100 gramm nyers brokkoli fedezi a napi C- és K-vitamin-szükségletet.

Különösen a C-vitamin járul hozzá a kollagén előállításához, amely segít fenntartani a haj, a körmök, a bőr fiatalos megjelenését. Szulforafántartalmának köszönhetően pedig a vércukorszintet is szabályozza.

Magas rosttartalma serkenti az emésztést, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre.

Emellett azonban rendkívül sok antioxidáns is van benne, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel szemben, gyulladásgátló hatásúak, és megvédik a sejteket és a szöveteket a károsodástól.

A brokkoli magas rosttartalma serkenti az emésztést Forrás: Shutterstock

A benne lévő rafaninvegyület antibiotikus hatású, vagyis gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását a szervezetben. Mivel a brokkoli a koleszterinszintet is csökkenti,

jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre.

Sőt, rendszeres fogyasztása – más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan – csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

A fiatalság forrása a konyhában

A brokkoli felhasználásának számos módja van. Többek között fogyaszthatjuk nyersen önmagában vagy salátához keverve.

Amennyiben azonban megfőzzük, érdemes többet ennünk belőle, hiszen hő hatására a tápanyagok egy része elveszik.

Továbbá készíthetünk rakott egytálételt, brokkolis tésztát, párolt brokkolit vagy brokkolikrémlevest, illetve jó alapanyaga a zöldséges-gyümölcsös turmixoknak is.

Készítsük el a következő receptet, ám ezúttal ne piszkáljuk ki a brokkolit a tányér szélére!

Forrás: The Pioneer Woman

Brokkolis tészta

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 piros csili, felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve vagy összetörve
  • 250 g teljes kiőrlésű spagetti
  • 300 g brokkoli, feldarabolva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 g pirított mandula
  • parmezánforgács a tálaláshoz

Elkészítése:
Kezdjük el megfőzni a tésztát a hagyományos módon.
Közben melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, utána pirítsuk meg rajta a csilit és a fokhagymát.
Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Amikor már csak 4 perc maradt hátra, adjuk hozzá a brokkolit a tésztához, és főzzük puhára vele együtt.
Amint elkészült, szűrjük le, és öntsük a fokhagymás keverékhez.
Adjuk hozzá a citromhéjat, a mandulát, és jól rottyantsuk össze.
Tálaljuk parmezánforgáccsal.