Thaiföldön madárfészekből készítenek levest

ehető fészek
A kész fészekleves
Vágólapra másolva!
A világ tele van furcsábbnál furcsább étkezési szokásokkal. Afrikában szívesen isszák meg a tehenek vérét, a japánok imádják a mérgező fugu halat, a kínaiaknál pedig a bika pénisze egy igazi afrodiziákum. És ha ez még nem lenne elég, Thaiföldön és Kínában egyaránt közkedvelt fogásnak számít a szalangána fészkéből készült leves.
Vágólapra másolva!

A szalangána a sarlósfecskefélék családjába tartozó faj. Fészke általában fehér, de van piros változata is, amelyet vérfészeknek hívnak.

A kínai kultúrában legalább 400 éve fogyasztják – a leggyakrabban levesként.

Ára igen borsos, akár 6600 dollár/kilogramm, vagyis körülbelül 1.857.800 forint/kilogramm is lehet.

Azért fogyasztják szívesen, mert erősíti az immunrendszert, és rendkívül magas a tápértéke: rengeteg kalcium, vas, kálium és magnézium van benne.

A kínai és a thai emberek egyaránt úgy vélik, hogy a fészek egészségben tartja őket,

megőrzi a bőrük fiatalságát, és elősegíti a sejtek regenerációját. Mivel antioxidánsokban gazdag, az öregedés és a rák ellen is kiváló.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek
ehető fészek

Hogyan takarítják be a fészkeket?

Thaiföldön és Kínában több helyen is vannak fészkelőházak, amelyeket direkt a szalangánáknak alakítottak ki. Thaiföldön az egyik legismertebb a Ban Laem kerületében lévő óriási épület.

A madarak általában barlangokban fészkelnek, de bármilyen sötét hely megteszi nekik. A legtöbb fészket a fészekrakási időszak alatt a hím madarak építik.

Mindennap, amikor a szalangánák kirajzanak táplálkozni, a tenyésztők ellenőrzik a fészkeket. Mielőtt betakarítanák őket, megvárják a sikeres párzást, és hogy a fiókáknak kinőjön a tolluk. A helyiek így kockázat nélkül, fenntartható módon tudnak hozzájutni a drága alapanyaghoz.

A fészkek begyűjtése egyébként egy elég körülményes munka, hiszen nehéz eltávolítani a ház faláról.

Hogyan készül a fészekleves?

Amikor vízbe teszik a fészkeket, zselatinszerűvé válnak, így könnyen fogyaszthatók. Egy rendkívül kényes összetevőről van szó,

amelyet nem szabad főzni és ízesíteni.

Noha a leves a leggyakoribb formája, készítenek belőle például desszerteket, rizses és tojásos ételeket. Édességek esetén a fészket először egy kerámiaedényben, egy kis cukorral vízben áztatják, és úgy párolják.