A világ tele van furcsábbnál furcsább étkezési szokásokkal. Afrikában szívesen isszák meg a tehenek vérét, a japánok imádják a mérgező fugu halat, a kínaiaknál pedig a bika pénisze egy igazi afrodiziákum. És ha ez még nem lenne elég, Thaiföldön és Kínában egyaránt közkedvelt fogásnak számít a szalangána fészkéből készült leves.

A szalangána a sarlósfecskefélék családjába tartozó faj. Fészke általában fehér, de van piros változata is, amelyet vérfészeknek hívnak.

A kínai kultúrában legalább 400 éve fogyasztják – a leggyakrabban levesként. 

Ára igen borsos, akár 6600 dollár/kilogramm, vagyis körülbelül 1.857.800 forint/kilogramm is lehet.

Azért fogyasztják szívesen, mert erősíti az immunrendszert, és rendkívül magas a tápértéke: rengeteg kalcium, vas, kálium és magnézium van benne. 

A kínai és a thai emberek egyaránt úgy vélik, hogy a fészek egészségben tartja őket, 

megőrzi a bőrük fiatalságát, és elősegíti a sejtek regenerációját. Mivel antioxidánsokban gazdag, az öregedés és a rák ellen is kiváló.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A kész fészekleves. Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock

Hogyan takarítják be a fészkeket?

Thaiföldön és Kínában több helyen is vannak fészkelőházak, amelyeket direkt a szalangánáknak alakítottak ki. Thaiföldön az egyik legismertebb a Ban Laem kerületében lévő óriási épület. 

A madarak általában barlangokban fészkelnek, de bármilyen sötét hely megteszi nekik. A legtöbb fészket a fészekrakási időszak alatt a hím madarak építik. 

Mindennap, amikor a szalangánák kirajzanak táplálkozni, a tenyésztők ellenőrzik a fészkeket. Mielőtt betakarítanák őket, megvárják a sikeres párzást, és hogy a fiókáknak kinőjön a tolluk. A helyiek így kockázat nélkül, fenntartható módon tudnak hozzájutni a drága alapanyaghoz.

A fészkek begyűjtése egyébként egy elég körülményes munka, hiszen nehéz eltávolítani a ház faláról.

Hogyan készül a fészekleves?

Amikor vízbe teszik a fészkeket, zselatinszerűvé válnak, így könnyen fogyaszthatók. Egy rendkívül kényes összetevőről van szó, 

amelyet nem szabad főzni és ízesíteni. 

Noha a leves a leggyakoribb formája, készítenek belőle például desszerteket, rizses és tojásos ételeket. Édességek esetén a fészket először egy kerámiaedényben, egy kis cukorral vízben áztatják, és úgy párolják.