Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban

bor kitölt
Vágólapra másolva!
Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show, amely lehetőséget teremt a magyar borpiac, a bortermelés és a borágazati szereplők megismerésére – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a rendezvény megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint a rendezvény megjeleníti mindazt, ami szerethető a magyar borban, illetve megmutatja, hova jutott el az elmúlt évtizedekben.

A jövőben is dinamikus fejlődést mutat a magyar borágazat,

ehhez a támogatások is hozzájárulnak. A 2014-2020 közötti időszakban több mint 35 milliárd forintot tettek ki a már megítélt borászati beruházást és fejlesztést segítő támogatások.

Vancsik Ivett, a VinCE szakmai koordinátora ismertette, hogy a csütörtöktől szombatig tartó rendezvény sétálókóstoló és szakmai fórum is egyben.

2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt az eseménynek, amelyre idén is 5-6 ezer érdeklődőt várnak. Az elmúlt 9 évben több mint 250 ezer palack bort és párlatot mutatott be közel 1500 kiállító, a rendezvénynek idén 160 kiállítója van – tette hozzá.

5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született Forrás: VinCE Facebook

A rendezvényen átadták a 20. VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait. Antal Gábor, a borverseny egyik szervezője elmondta, hogy a versenyre 17 országból 643 nevezés érkezett, ebből 514 magyar, 129 külföldi tétel volt.

Az 50 tagból álló nemzetközi zsűri pontozása után a benevezett borok több mint 60%-a érte el az ezüstérmes ponthatárt, a 84 pontot. Ugyanakkor a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szigorú szabályzata értelmében minden főkategóriában csak a minták 30%-a részesülhet éremben.

Ennek megfelelően végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.

Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató Champion-díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, amelyeket csendes fehér, rosé és vörösbor kategóriában, valamint legjobb pezsgő, természetes édesbor és botritiszes bor kategóriában adtak át.