Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban

2019.04.25. 12:49

Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show, amely lehetőséget teremt a magyar borpiac, a bortermelés és a borágazati szereplők megismerésére – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a rendezvény megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.

Az államtitkár szerint a rendezvény megjeleníti mindazt, ami szerethető a magyar borban, illetve megmutatja, hova jutott el az elmúlt évtizedekben.

A jövőben is dinamikus fejlődést mutat a magyar borágazat,

ehhez a támogatások is hozzájárulnak. A 2014-2020 közötti időszakban több mint 35 milliárd forintot tettek ki a már megítélt borászati beruházást és fejlesztést segítő támogatások.

Vancsik Ivett, a VinCE szakmai koordinátora ismertette, hogy a csütörtöktől szombatig tartó rendezvény sétálókóstoló és szakmai fórum is egyben.

2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt az eseménynek, amelyre idén is 5-6 ezer érdeklődőt várnak. Az elmúlt 9 évben több mint 250 ezer palack bort és párlatot mutatott be közel 1500 kiállító, a rendezvénynek idén 160 kiállítója van – tette hozzá.

5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj születettForrás: VinCE Facebook

A rendezvényen átadták a 20. VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait. Antal Gábor, a borverseny egyik szervezője elmondta, hogy a versenyre 17 országból 643 nevezés érkezett, ebből 514 magyar, 129 külföldi tétel volt.

Az 50 tagból álló nemzetközi zsűri pontozása után a benevezett borok több mint 60%-a érte el az ezüstérmes ponthatárt, a 84 pontot. Ugyanakkor a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szigorú szabályzata értelmében minden főkategóriában csak a minták 30%-a részesülhet éremben.

Ennek megfelelően végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.

Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató Champion-díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, amelyeket csendes fehér, rosé és vörösbor kategóriában, valamint legjobb pezsgő, természetes édesbor és botritiszes bor kategóriában adtak át.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: