Megválasztották a Borászok Borászát!

Figula Mihály
Figula Mihály a Borászok Borásza
Vágólapra másolva!
A 2019. április 26-án este tartott nagyszabású díjátadó gálavacsora keretein belül tizenharmadik alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat, illetve a Borászok Barátja különdíjat. Egyúttal kihirdették, hogy ki érdemelte ki a második éve meghirdetett ösztöndíjat.
Vágólapra másolva!

A Borászok Borászai egyenként megalkották a saját „ötvenes" listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet elküldtek a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 legjobb magyar borász nevét.

Az 50 borász a március 2-án megrendezett Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül adta le első szavazatát, amelyek összesítése után az alábbi ötnek maradt esélye a díj elnyerésére:

  • Áts Károly - Grand Tokaj Zrt.
  • Bárdos Sarolta - Tokaj Nobilis Szőlőbirtok
  • Figula Mihály - Figula Wines
  • Ipacs Szabó István - Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
  • Maurer Oszkár - Maurer Pincészet
Figula Mihály a Borászok Borásza Forrás: Borászok Borásza

A második szavazási körben szintén a legjobb ötven szavazhatott, akik az öt legjobb közül végül Figula Mihályt választották 2019 Borászok Borászának.

A borászok barátja különdíj

A kibővített kuratóriumi ülésen minden Borászok Borásza 1 főt jelölt a Borászok Barátja díjra. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

A Borászok Borászainak jelöltjei közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választotta ki a győztest, Kovács Pált. Mindenkinek egy szavazata volt, egyszerű többség döntött. Kovács Pál a Magyar Borszakírók Körének tagja és a Debreceni Borozó borászati magazin felelős kiadója.

Kovács Pál a Borászok Barátja Forrás: Borászok Borásza

Keressük a jövő borászát – ösztöndíjprogram

A Vinum Praemium Alapítvány által második alkalommal kiírt ösztöndíjat Novák Szonja nyerte el. Mi is ennek a lényege, mit nyer a Jövő Borásza Ösztöndíj nyertese?

  • a „Jövő Borásza" cím viselése egy évig
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre