Ritka borokat kóstolna?

bor
Vágólapra másolva!
Ha igazán jó bort akarunk inni, akkor elsősorban a nagy borrégiók jutnak az eszünkbe, mint a Villányi, a Tokaji, Az Etyek-Budai és még sorolhatnám. Persze nem véletlenül, hiszen ezek a nedűk már bizonyítottak. Na, de mi a helyzet a ritka kincsekkel, amelyek egyes borrégiók piciny falvaiban, településein lelhetők fel? Mert bizony számos olyan tétel van, amely kereskedelmi forgalomban ugyan nem kapható, pedig, ha egyszer megkóstoljuk, szívesen felvásárolnánk az egész készletet.
Vágólapra másolva!

Ilyen élményekre számíthatunk a Mátrai borvidék területén is, amely hazánk második legnagyobb borvidéke.

Az itt termesztett szőlők kimagasló minőségűek, a belőlük készített fehérborok friss virág- és gyümölcsillatúak.

Kis mérete miatt kevesen ismerik, pedig a Mátrai borvidék része Ecséd is. Noha egyre kevesebben foglalkoznak szőlőműveléssel a községben, jó borászokban és borokban sincs hiány.

Ecséden jó borászokban és borokban sincs hiány Forrás: Shutterstock

Ezért rendezik meg idén már a 22. alkalommal az Ecsédi Hegyközség 2019. évi Borversenyét. Ebben az évben 10 termelő 37 bora mérettette meg magát.

A bírálatra érkezett borok készítői között 2 piaccal is rendelkező, nagyobb mennyiséget előállító borászat van.

Ők a Nagygombosi Borászat Kft. és a Tóth Borok Borpince Ecsédről. A nevezettek közül a maradék 8 termelő főleg kedvtelésből készít bort.

Az ő tételeiket csak a helyszínen lesz lehetősége megkóstolni a látogatóknak.

Az eredményekből kiderül, hogy a kedvtelésből borászkodók évről évre egyre jobban fölveszik a versenyt a „nagyokkal" a minőség tekintetében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy közöttük vannak olyanok, akik több fajtaborral érkeznek a megmérettetésre, és általában egyet-egyet aranyéremmel jutalmaz a bíráló bizottság.

Ugyanúgy, mint az elmúlt években az érkezett borok közül a rozék és a vörösborok arattak nagyobb sikert.

Ezen felül a helyszínen kóstolhatunk: irsai olivért, ottonel muskotályt, szürkebarátot, zengőt, fehér cuvée-t, rizlingszilvánit, cabernet sauvignont, zenitet, kékfrankosat és még sok más fajtát.

A bíráló bizottság 4 főből állt, a bizottság elnöke Marozsán Judit borbíráló volt. További tagok: Kovács László Gyöngyöstarjánból a Kovács és Lánya Borászattól, Sági Ferenc Hatvanból és Vicián Károly, a Nagygombosi Borászat birtokigazgatója.

Az eredményhirdetésre és a borkóstolóra 2019.05.04-én, szombaton, 17.00 órakor kerül sor az Ecsédi Művelődési Házban.