Egyen banánt, ha rossz alvó!

2019.05.02. 14:32

Kevés ember mondhatja el magáról reggelente, hogy jót aludt, vagy hogy sikerült kipihennie magát. Ehhez a sok munka, a stressz és az állandó pörgés járul hozzá a leghatékonyabban. A természet kincseinek köszönhetően azonban káros mellékhatások nélkül számolhatunk le az álmatlan éjszakákkal és a folytonos forgolódással. Erre az egyik legjobb megoldás a banán.

A banán triptofánt tartalmaz, amely egy esszenciális aminosav, és segít a szervezetnek szerotonin előállítani. A szerotonin egy olyan hormon, amely segíti a test ciklusainak szabályozását. Továbbá

szerepet játszik a szorongás, az álmatlanság és egyéb hangulati problémák,

mint a fáradtság, a harag, az ingerlékenység és az agresszió leküzdésében. Fontos szerepe van továbbá a testhőmérséklet és az alvás ciklusainak szabályozásában is.

Alvás előtt 1-3 órával fogyasszunk banántForrás: Shutterstock

A szerotonin mellett a triptofán is segít melatonint előállítani, amely a cirkadián ritmus, vagyis az alvás és az ébrenlét szabályozásáért felelős.

A Journal of Pineal Researchben megjelent tanulmány szerint a kutatók összefüggésbe hozták a banánfogyasztást a szervezet melatoninszintjének növekedésével.

Emellett a banán a benne lévő magnéziumnak köszönhetően visszaszorítja az éjszaka jelentkező izomgörcsöket is. Ezáltal nyugodtabb alvást és teljesebb pihenést biztosít. Káliumban egyaránt gazdag, amely a magnéziummal együttműködve

nyugtatja meg az izmokat, az idegeket, szabályozza a vérnyomást és segíti az emésztést.

Alvás során a test pótolja az energiát, és javítja a stressz által okozott károkat. Továbbá abban is segít, hogy napközben éberek maradjunk, tudjunk koncentrálni és figyelni. Az immunrendszer lassan legyengül, ha nem kap elég pihenést, így még inkább ki leszünk szolgáltatva a betegségeknek. 

A banán helyett fogyaszthatunk mandulát, kamillateát, kivit, cseresznye- vagy meggylevet és dióféléket.

Ezeket az élelmiszereket érdemes alvás előtt 1-3 órával fogyasztani, és egyénileg kikísérletezni, melyik a legjobb nekünk.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: