Ez a fogyókúrázók egyik kedvenc alapanyaga

licsi
Vágólapra másolva!
Imádjuk az almát és a barackot, kiváló gyümölcsökből Magyarországon sincs hiány. Néha azonban szívesen kacsintgatunk egy-két trópusi finomság felé is – érlelőszerek és utaztatás ide vagy oda. Hiszen számos gyümölcsöt csak így tudunk megkóstolni. Persze van más módja is: repülőre ülünk, bejárjuk a világot, így a trópusokon növő gyümölcsöket a fáról szedve kóstolhatjuk meg. Ám ez azért kicsit költségesebb, mint lemenni a szupermarketbe. Úgyhogy maradjunk ez utóbbinál, és ha látunk licsit, akkor mindenképp vegyünk belőle. Nemcsak azért, mert rendkívül finom, hanem mert tele van vitaminnal, és még a fogyókúránkat is megtámogatja. Ez azért közvetlenül a bikiniszezon előtt jól jön, nem igaz?
Vágólapra másolva!

A licsi Délkelet-Ázsiában őshonos, golyóméretű, a kemény, rücskös héj mögött egy fehér húsú, édes és aromás ízű termés rejtőzik. Rendkívül egészséges gyümölcs:

bővelkedik C-vitaminban, de B1-vitamin is van benne, csak kisebb mennyiségben.

Emellett található benne még kalcium, foszfor, réz és vas is. A benne lévő tápanyagoknak és szerves vegyületeknek köszönhetően több országban használják egészségügyi és gyógyászati célokra

Hogyan válasszunk licsit a boltban?

Ajánlott kissé megnyomkodni a termést. Ha túl puha, akkor valószínűleg már túlérett. Továbbá a gyümölcsnek virágos illatúnak kell lennie – ezt is ellenőrizzük –, illetve a héja rózsaszínes-pirosas árnyalatú.

Tartsuk hűtőben, és egy héten belül mindenképp fogyasszuk el, különben elveszti zamatát.

A kemény, rücskös héj mögött egy fehér húsú, édes és aromás ízű termés rejtőzik Forrás: Shutterstock

Hogyan hámozzuk meg?

A gyümölcs héja elég vékony, ha a licsi érett, vagyis könnyedén lefejthetjük a körmünkkel. Ha nem boldogulunk vele, használhatunk hozzá kést is. Mielőtt azonban bekapnánk, szedjük ketté, és vegyük ki belőle a magot.

Hogyan fogyasszuk?

Elég sokoldalú gyümölcs, ezért fogyaszthatjuk nyersen, befőttként, de bizonyos országokban még aszalva is szívesen eszik.

Ízesíthetünk vele fagylaltokat, szirupokat, önteteket, zseléket, salátákat és süteményeket, de párolva és teaként is ínycsiklandó.

A licsi egészségügyi hatásai

A benne lévő vitaminoknak, rostoknak és antioxidánsoknak köszönhetően számos egészségügyi előnyhöz juttatja fogyasztóját. Több C-vitamin van benne, mint ugyanakkora mennyiségű narancsban vagy citromban, illetve jelentős mennyiségű káliumot,

valamint annyi rostot tartalmaz, mint egy alma.

A flavonoid és quercetint antioxidánsok felveszik a harcot a szívbetegséggel és a rákkal. A szabad gyökök miatt a sejtek és a szervek károsodhatnak, ám az antioxidánsok megvédik őket. A benne lévő magnézium, réz, mangán, folsav és C-vitamin szabályozzák a vérkeringést.

C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a sebgyógyulást, valamint a csontok és a fogak egészségének megőrzését.

Az oligonol egy kis molekulatömegű polifenol, amely bőségesen megtalálható a licsiben. Javítja a vérkeringést, segíti a fogyást, és megvédi a bőrt a káros sugaraktól, továbbá csökkenti az edzés utáni kimerültséget, a zsírok lerakódását, és növeli az állóképességet. Nagy mennyiségű béta-karotint is tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, javítja a máj, illetve más szervek működését.

Mivel a licsiben kevés a kalória, nem tartalmaz telített zsírokat, gazdag diétás rostokban, kiváló alapanyag azoknak, akik fogyni szeretnének.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Australian Natural Health Magazine

Kókuszos ostya licsivel

Hozzávalók:

  • 2 csésze kókuszreszelék
  • 2 tojásfehérje
  • 1/3 csésze liszt
  • 1/3 csésze cukor
  • 300 g tejföl
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 2 kiskanál porcukor
  • 450 g licsi, hámozva

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Dolgozzuk össze a tojásfehérjét, a kókuszt, a lisztet és a cukrot egy nagy tálban.
Tegyünk egykanálnyi mennyiséget egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Nyomjuk össze, amíg teljesen lapos lesz – körülbelül 12 centiméter átmérőjű.
Készítsünk annyi ilyen ostyát, amennyi elfér a tepsiben. Süssük 15-18 percig.
Amint elkészült, hagyjuk kihűlni. Tálaljuk tejföllel, licsivel és porcukorral.