Így válasszon tojást a boltban vagy a piacon

2019.05.11. 06:52

Már az ősember is evett tojást, azóta is - aki nem érzékeny rá - szivesen fogyasztja. Rendkívűl sokféle étel készíthető belőle némi kreativitással. Egyetlen konyhából sem hiányozhat. Ráadásul táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot - szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével - tartalmaz, ami szükséges.

A legegyszerűbb természetesen az lenne, ha mindenkinek saját tyúkjai lennének, naponta gyűjthetnénk be a tojást az udvarról. Csakhogy erre manapság csak keveseknek van lehetőségük. A legtöbben a boltban, a piacon szerzik be a tojást. Ám annyi féle van, hogy nehéz a döntés. Nem mindenki tudja, hogy a jelzések mit jelentenek a tojásokon. Az étkezési célú tojásokat ugyanis az uniós és a hazai jogszabályok előírása szerint kötelező megjelölni. Lássuk, hogy melyik betű és kategória, mit jelent, a Magyar Élelmiszerkönyv az alábbi tojás minőségi osztályokat különbözteti meg:

"A" osztály vagy friss tojás;
"B" osztály vagy másodosztályú; illetve tartósított tojás;
"C" osztály vagy gyenge minőségű, élelmiszeripari hasznosításra szánt tojás

Az átlagos felnőttnek naponta 0,8 gramm fehérjére van szüksége kilogrammonként. Tehát ahány kilogramm, annyiszor 0,8 gramm. Egy tojás 6-7 gramm fehérjét tartalmazForrás: Shutterstock

Az "A" osztályú tojásokat a súlyuknak megfelelően 4 kategóriába kell sorolni, melyet szintén fel kell tüntetni. A kategóriák a következők szerint alakulnak:

"S" méret: 53 gramm alatti
"M" méret: 53-63 gramm közötti
"L" méret: 63-73 gramm közötti
"XL" méret: 73 gramm feletti

Most pedig lássunk egy fantasztikus tojásmuffin receptet, egy kis extrával!

Hozzávalók:

• ½ cukkini
• 1 piros kaliforniai paprika
• 4 tojás
• 5 dkg sonka
• 20 g burgonyakeményítő
• 1,5 dl tej
• 10 dkg reszelt sajt
• só, bors

Elkészítés:

1. A cukkinit és a paprikát megmossuk, majd apró kockákra felvágjuk.
2. Ugyanígy felvágjuk a sonkát is.
3. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, a burgonyakeményítőt, majd habverővel csomómentesre keverjük.
4. A tejes tojáshoz adjuk a reszelt sajtot, a felkockázott zöldségeket és sonkát, sóval és borssal ízesítjük.
5. Az egészet szilikon muffinformákba töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.