Tévhitek, és az igazság a burgonyáról

krumpli
Vágólapra másolva!
A burgonya az egyik legnépszerűbb zöldség, szinte mindenkinek azonnal eszébe jut, amikor azon gondolkodik, hogy mi legyen a köret a főétel mellé. Csakhogy nagyon rossz a hírneve, egyből a hasábburgonyára vagy az olajos sültkrumplira asszociálunk, ha róla van szó. Pedig ha egészségesen készítjuk el, nem kell félni tőle. Következik a krumpli rehabilitációja! 
Vágólapra másolva!

A legtöbb táplálkozási tanácsadó a tiltott élelmiszerekről szóló listája legelejére teszi a burgonyát, mint olyan élelmiszert, amiről kompromisszum nélkül le kell mondani. Okkal döntenek így: a krumpliban nagyon sok a szénhidrát, ettől pedig nagyon könnyen meg lehet hízni. Továbbá nagyon gyorsan megemeli, majd hirtelen leccsökkentheti a vércukor szintet, ami a cukorbetegeknek, de az egészséges embereknek is rossz.

Forrás: Shutterstock

Egy 2011-ben publikált tanulmány szerint amit a Harvard egyetemen végeztek 20 éven keresztül, 120 ezer ember megfigyelésével, valóban kimutatták az összefüggést az elhízás és a burgonya fogyasztása között. De a szívbetegségek és a diabetesz is gyakoribb volt azoknál, akik több burgonyát ettek. Egy három évvel későbbi, az amerikai dietetikusok lapjában közölt tanulmány szerint azonban azt is kiderítették, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el a krumplit.

Ha bő olajban sütjük ki, mondjuk hasábburgonyának, tényleg hízlal, és gyorsíthatja bizonyos betegségek kialakulását,ám, ha megfelelően készítjük el, a krumpli is lehet egészsgéges.

A burgonyának sajnos magas az úgynevezett glikémiás terhelése. A szénhidrátból így nagyon gyorsan lesz glukóz, ami szintén gyorsan kerül be a vérrendszerbe. Ezért vet véget olyan gyorsan az éhségnek a hasábburgonya, de ezért is leszünk tőle olyan hamar újra éhesek, hiszen - ahogy írtuk már - amilyen gyorsan felmegy a vércukor szintünk, olyan gyorsan le is csökken. Ám fontos tudni, hogy nem minden burgonyának azonos a glikémiás terhelése. Ilyen szempontból előnyösebbek az antioxidánsokkal teli színes burgonyák, a vörösek és a pirosak.

Forrás: Shutterstock

Továbbá fontos tudni, hogy a krumpli jó hatással lehet az emésztésre a benne megtalálható keményítő miatt. Erősítheti a csontot, mert cink, kálcium, magnézium és foszfor is van benne.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a legtöbb értékes anyag a krumpli héjában van, ezért sokkal egészségesebb azzal együtt elkészíteni és megenni, természetesen alapos mosás után.

Ha lehet, ne süssük olajban a burgonyát, mert az tényleg egészségtelen! Ahogy a burgonyachips is! Inkább héjában készítsük el, és együnk mellé más zöldségeket is, például répát, karfiolt, borsót, ami csak eszünkbe jut!

Itt egy recept az egyik legjobb magyar séftől, Széll Tamástól!