A protein az egyik legalapvetőbb táplálékforrás, amit a legegyszerűbben úgy juttathatunk be a szervezetünkbe, ha húst eszünk. Ezt nagyjából mindenki tudja. Ám azt már kevesebben, hogy mi az, amit hús helyett ehetünk, ha el akarjuk látni magunkat elegendő fehérjével. Ráadásul még egészségesebbek is a legtöbb esetben. Lássuk a 8 legfontosabb alternatív proteinforrást!

1. Tofu

Utálja a tofut? Semmi gond! Tudnia kell, hogy a tofu gyakorlatilág bármilyen ízt könnyedén felvesz, amibe belekeverjük. Igen, még akár a pörköltszaftét is! Már csak az állagával kell megbírkózni. Higyje el, meg lehet szokni.

Miso leves tofuvalForrás: Epicurious.com

2. Zöld szójabab

A hüvelyesek rengeteg B-vitamint, fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak. Ráadásul a zöld szójabab (ami tulajdonképpen zsenge hüvelyes szójabab) termesztése során ritkán alkalmaznak vegyszereket. A rengeteg fehérje mellett telítetlen zsírsavat is tartalmaz, ami segíthet normalizálni a koleszterinszintet. Továbbá étkezési rostban is gazdag, rendszeres fogyasztása megszüntetheti a székrekedést és csökkentheti a vérnyomást. Nyáron különösen jó ötlet zöld szójababot fogyasztani, mert a benne található kálium csökkentheti  a kánikula miatt fellépő fáradtságot és étvágytalanságot.

3. Lencse

A lencse többféle lehet, fekete, piros, zöld, barna vagy sárga. Bármelyiket is választjuk, mindegyik tele van fehérjével. De nem csak azzal, hanem rostokkal, vassal és káliummal is. Curryhez, rizshez, salátákhoz is bátran keverhetjük, ahogy szaftos ételekhez is.

LencseForrás: Shutterstock

4. Mandula

A mandula tényleg tele van energiával! Rengeteg fehérjét, rostokat, magnéziumot, illetve B2 és E vitamint is találunk benne, A legtöbben nassolás közben, csak magában eszik, de salátába vagy tulajdonképpen bármilyen szaftos ételbe belekeverhetjük. Legfeljebb daraboljuk fel kicsit.

5. Quinoa

A quinoa az úgynevezett disznóparéjfélék családjába tartozó növény. Ehető magjáért és leveleiért már az inkák is termesztették. Közeli rokona a cékla, a spenót és az amaránt. Alacsony szénhidráttartalmú, és meglepően magas fehérjetartalmú a magja, ráadásul az ásványianyag tartalma is nagy.

Quinoa salátaForrás: Táfelspicc

6. Tökmag

A tökmag az egyik legegyszerűbb növényi fehérjeforrás. A mandulához hasonlóan ezt is szokták nassolni, de salátába is teszik, továbbá szinte bármilyen ételbe belekeverhető. 

7. Chia mag

A maják és az aztékok is ették, mert felismerték, hogy milyen sok fehérje van benne, Ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma. A chia magok gazdagok rostokban, antioxidánsokban is. Ez napjaink egyik slágerterméke. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az akár káros is lehet!

Chia magForrás: Shutterstock

8. Brokkoli

Talán kevesebben tudják, de a brokkoliban is sok a fehérje. Többféle vitamin is van benne: leginkább béta-karotin, folsav és aszkorbinsav, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vastartalma  is. Itthon is népszerű. Levesnek, köretnek szokták a leggyakrabban elkészíteni.