A rózsa a szépség, a szerelem, az ártatlanság és még számos dolog szimbóluma. Mivel épp szezonja van, ezért az alábbiakban most a lírai megközelítés helyett inkább néhány praktikus, érdekes ötletet mutatunk be a rózsa különféle felhasználási módjairól: hogyan lehet kozmetikumként, lakásdekorként használni, a lelki békénket megtalálni általa, de leginkább ételként fogyasztani.

A rózsa a vázában is szuperül mutat, de ennél jóval sokoldalúbb. Szirmait frissen leszüretelve, sütire szórva vagy belesütve próbálta már, milyen isteni?

A csokis, a vaníliás, a levendulás és a gyümölcsös édességekhez egyaránt jól illik,

függetlenül attól, hogy kekszet, tortát, palacsintát, rétest, krémet, macaront vagy más desszertet turbóz fel vele.

Persze előtte győződjön meg róla, hogy nem kezelték emberi fogyasztásra alkalmatlan vegyszerrel a virágot! Ez egy rendkívül fontos szabálya a rózsafogyasztásnak.

A FUZETEA legújabb jegesteában is a rózsa köszön visszaForrás: FUZETEA

A rózsa önmagában is izgalmas csipegetnivaló lehet, ha a szirmait felvert tojásfehérjébe mártott ecsettel mindkét oldalon bekeni, majd átszitált porcukorba mártja. Isteni! Meg merjük kockáztatni, hogy így a legfinomabb a rózsa. Frissen fogyasztva ajánljuk egy jó könyv mellé, egy nyugágyban pihenve, vagy egy romantikus film megnézéséhez.

Az újrahasznosítás fontosságát életvitelünk számos pontján fontos szem előtt tartani, a rózsák esetében is.

Ha a csokor már túl van a virágkorán, a teljes elnyílás előtt gyűjtse össze a rózsaszirmokat! Terítse őket lapos felületre olyan helyen, ahol jár a levegő, forgassa át naponta, és egy hét sem kell, hogy elkészüljön az illatos potpourri.

A megszáradt szirmokat már csak szép tálkába kell tenni, hogy otthona látványos és kellemes díszévé váljanak a nyárra.

Tudunk ám még egy javaslatot a fonnyadásnak indult rózsák felhasználására. A rózsa kivonata csodaszer a bőrnek – feszesít, hidratál és megújít, ráadásul mindegy, hogy gyulladt, érzékeny vagy száraz bőrt ápolunk vele. Szóval készítsen saját rózsaolajat – ehhez szórja a szirmokat egy tiszta üvegbe öntött mandulaolajba, az üvegcsét tartsa napos, meleg helyen, és rázza fel rendszeresen! Négy hét múlva szűrje át egy gézlapocskán, és kész is a saját mixe!

Az olajat csepegtesse például fürdővízbe, és relaxáljon, miközben kandírozott rózsaszirmokat majszol!

Néha meg kell állnunk, és megszagolni a rózsát – tartja az angolszász mondás. Nagyjából azt jelenti, hogy a sok rohanás közepette időt kell szánnunk arra, hogy észrevegyük a minket körülvevő jó dolgokat, hogy önmagunkba nézzünk, hogy nyugalmat találjunk.

Egy ilyen jó dolog lehet a rózsa, amelyből isteni lekvár készülhet.

Rózsából isteni a lekvárForrás: Feasting at home

Házi rózsalekvár

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 csésze víz
  • 2 csésze rózsaszirom, biztonságos forrásból
  • 2 csésze cukor
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 1 kiskanál pektin

Elkészítés:
Tegye a vizet és a rózsaszirmokat egy edénybe, és forralja fel. Főzze lassú tűzön 10 percig.
Adjon hozzá 1 és 3/4 csésze cukrot, keverje, míg elolvad.
Öntse hozzá a citromlevet, főzze lassú tűzön még 10 percig.
Keverje hozzá a maradék cukrot és a pektint.
Főzze további 20 percig.
Ha elkészült, 2 hónapig tarthatja hűtőben.