Tudta, hogy a mangó csökkenti az öregedés jeleit?

2019.05.16. 11:03

A mangó egy édes, egzotikus gyümölcs. Mai neve az indiai man-gay szó portugál formájából, a mangából származik. A mangófa az indiaiak szent fája. Érdekesség továbbá, hogy a távol-keleti országokban a mangót a szerelem szimbólumának tekintik. Emellett számos jótékony tulajdonsággal és egészségügyi hatással bír. Mutatjuk, melyek ezek.

1. Antioxidáns-tartalma kiváló

Az antioxidánsok alapvető szerepet játszanak a sejtek károsodásának védelmében. Így az ebben gazdag gyümölcsök, mint a mangó, az áfonya és a szamóca, fogyasztása egyszerű módja az egészséges életmód fenntartásának.

2. Egészségessé varázsolja a bőrt

A mangó C-vitaminban gazdag, amely fontos szerepet játszik a bőr egészsége szempontjából. Plusz:

segít csökkenteni az öregedés jeleit, a ráncokat, és fényessé, élettel telivé varázsolja a bőrt.
Emellett az antioxidánsoknak, a C-vitaminnak, valamint az A-vitaminnak köszönhetően támogatja az immunrendszer egészséges működését.

A mangó segít csökkenteni az öregedés jeleitForrás: Shutterstock

3. Segíti a fogyást

Egy csésze mangó általában 2,6 gramm rostot tartalmaz, ami meghosszabbítja a teltségérzetet. Ám azt azért érdemes megjegyezni,

hogy a cukortartalma elég magas, ezért nem szabad túlzásba vinni fogyasztását.

4. Támogatja az emésztést

A rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás segíti a vércukorszint, a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázatának csökkenését.

5. Egészségesen tartja a szemet

Ha a szem egészsége a téma, nem minden a sárgarépa, a magnó is remek szolgálatot tesz e téren. A szemet támogató vitaminok és antioxidánsok közé tartozik

a lutein, a zeaxantin, az A-vitamin és a béta-karotin.

Ezek mindegyike létfontosságú a szem egészségének fenntartásában.

Hogyan fogyasszuk?

Vásárláskor arra figyeljünk, hogy ne a legpuhább gyümölcsöt válasszuk, ha nem akarjuk rögtön elfogyasztani.

Szobahőmérsékleten ugyanis hamar beérik, azután pedig tönkremegy. Hűtőben 1-2 napig lehet eltartani érett állapotában. Túléretten émelyítő.

Készíthetünk belőle fagylaltot, sorbet-t, salátát, illetve jól illik a sonkához és a lazachoz. Emellett a gyümölcsturmixok, kompótok, lekvárok alapanyaga, de akár magában is fogyaszthatjuk. Indiában például sok háztartás csatnit készít belőle.

Próbálja ki a következő receptet!

Friss mangósalátaForrás: Paleo Newbie

Mangósaláta

Hozzávalók:

  • 1 darab saláta, összetépve
  • 1 darab avokádó, kockára vágva
  • 1 darab mangó, kockára vágva
  • 2 darab nagy paradicsom, kockára vágva
  • 2 evőkanál egész mandula
  • 2 evőkanál aszalt áfonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítés:
Keverjük össze a salátát, az avokádót, a mangót, a paradicsomot, a mandulát és az áfonyát egy tálban.
Locsoljuk meg olajjal és ecettel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Forgassuk össze, és tálaljuk frissen.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: