Ilyen undorító joghurtról is ritkán hall az ember

2019.05.21. 12:00

Cecilia Westbrook kutató 2015-ben úgy döntött, hogy egy egészen sajátságos módon készít joghurtot. Noha a bélbaktériumokkal kapcsolatban számos kutatás létezik már, a hüvelyben lévő baktériumokkal nem igazán, csak elvétve foglalkoztak eddig a kutatók. Westbrook azonban bepótolta az elvesztegetett időt.

Visszatérve a joghurtra: vajon mi közbe mindehhez a nők nemi szervének? Westbrook a saját

hüvelyében lévő baktériumokat használta arra,

hogy joghurtot készítsen belőle. A lenti területeiről egy fakanállal vett mintát, amit egy pohár tejbe tett egy éjszakára.

A boltban kapható joghurtok a Streptococcus thermophilus és Lactobacillus bulgaricus alfajainak kombinációjából készülForrás: Shutterstock

Az eredményül kapott joghurt szerinte ízletes, bár kissé savanyú lett, bizsergett tőle a nyelve. Az indiai joghurthoz hasonlította, és egyébként néhány áfonyával ette meg. Ez az egész elképesztően őrülten hangzik,

ám Westbrook rájött arra, amire már korábban néhány biológus is: a hüvelyben lévő jó baktériumoknak pozitív egészségügyi hatásuk van.

Persze az, hogy meg is ette a joghurtot, merész próbálkozás volt, hiszen ezen a területen is vannak rossz baktériumok a jók mellett.

Valójában azonban a domináns hüvelybaktérium a Lactobacillus,

vagyis ugyanaz a nemzetség, amelyből a joghurtot és a sajtokat is készítik. De ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy Westbrook módszere lesz a joghurtkészítés jövője.

A boltban kapható joghurtok a Streptococcus thermophilus és Lactobacillus bulgaricus alfajainak kombinációjából készül.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: