5 tény, amely bebizonyítja, hogy a bodzavirág egy valódi csodaszer

júniusi gyógynövény
A bodzavirágból készülhet szörp, lekvár, szirup, és belekeverhetjük a palacsinta- vagy a muffintésztába is. A bodza izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják, továbbá vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító is.
Vágólapra másolva!
A bodzát gyulladáscsökkentő és ferőtlenítő hatása miatt több mint négyezer éve használják a különböző kultúrákban. A leggyakoribb egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy enyhíti az influenza tüneteit, a megfázást, a bőrirritációt, a stresszt és az allergiás reakciókat. Ez csak néhány ok, amiért érdemes kihasználni az apró fehér virágokban rejlő lehetőséget.
Vágólapra másolva!

1. tény: A bodzában rendkívül sok C-vitamin, emellett A- és B-vitamin, valamint antioxidánsok is vannak.

Immunrendszerünk erősítésére a belőle készült tea a legalkalmasabb, ám egészségügyi hatásainak listája szinte végeláthatatlan.

2. tény: Vízhatjó tulajdonságai miatt fogyasztó, továbbá lázcsillapítóként is használható, hiszen erős izzasztó hatása van. Csillapítja a köhögést, felszabadítja a légutakat és erősíti a szívet.

A bodza izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják, továbbá vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító is Forrás: Shutterstock

3. tény: Az American Heart Institute egyik tanulmányában kimutatták, hogy a vizsgálatban résztvevőknek

csökkent a koleszterinszintje, miután bodzateát ittak.

Az alacsonyabb koleszterinszint csökkentheti az agyvérzés és a halálos szívrohamok kockázatát.

4. tény: A virágban lévő flavonolok vírusellenesek, a klorogénsav pedig csökkenti az allergiás tüneteket és szabályozza a vércukorszintet.

5. tény: Ám a virág nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is használható: bőrkiütések, égési sérülések és fertőzések esetén segíthet.

Mivel méregtelenítő hatású, úgy vélik, jól kezelhetők vele a pattanások, az aknék és a kelések.

Leginkább tea formájában fogyasztják. Elkészítése egyszerű. Mindössze fel kell forralni 3-6 g szárított virágot 2,5 deciliter vízben. Körülbelül 10-15 perc főzés után vegyük le a tűzről, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.

Ám emellett rendkívül finom a bundás bodza is.

Készítsük el!

Bodzavirágból készülhet szörp, fagylalt, krém, illetve hozzákeverhetjük a desszertek tésztájához is Forrás: Shutterstock

Bundás bodza

Hozzávalók:

  • 12 bodzavirág
  • ¾ csésze liszt
  • egy csipet sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 csésze tej
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • egy teáskanál vaníliaaroma
  • 1 tojás
  • zsír vagy olaj a sütéshez

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Keverjük hozzá a tejet, a vajat, a vaníliát és a tojást. Dolgozzuk jól össze.
Mossuk meg a bodzavirágot, szárítsuk meg, majd mártsuk bele a tésztába. Jól forgassuk meg benne, hagyjuk lecsöpögni róla a felesleget és süssük ki forró olajban.
Amikor aranysárga lesz, akkor szedjük ki papírtörlőre.
Juharsziruppal lehet tálalni.