A cukkini Közép-Amerikából származik, de mára már az egész világon elterjedt. Rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható. Ám ez csak 1 ok, amiért érdemes lenne többet enni belőle. Emellett még legalább 9-et tudunk mondani.

1. ok: a cukkini 95%-a víz, amelynek köszönhetően kiváló hidratáló.

Sok B6-, C- és K-vitamin, valamint folát van benne. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangánt és káliumot is tartalmaz.

2. ok: a cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi.

A cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmazForrás: Shutterstock

3. ok: élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást.

4. ok: antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatot. A testben az évek során gyulladások alakulnak ki, és káros anyagok szabadulnak fel.

A fitonutriensek visszaszorítják a gyulladást, és segítenek kiüríteni a káros anyagokat.

5. ok: a cukkini csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel.

6. ok: javítja a vérkeringést. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz.

Az alacsony nátriumszint és a magas káliumszint segít normalizálni a vérnyomást.

7. ok: lutein- és zeaxantintartalma miatt erősíti a szemet. Ezek a vegyületek csökkentik az öregedésből eredő szemproblémákat.

8. ok: energiát ad. A benne található B-vitaminok támogatják a szénhidrátok és a fehérjék energiává alakulását.

Továbbá fokozza a hangulatot és csökkenti a fáradtságot.

9. ok: támogatja a fogyókúrát. Kevés kalória, valamint sok víz és rost van benne. Emiatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevesebbet fogunk enni.

10. ok: a cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését. Sőt, még az inzulinszintet is szabályozzák.

Bepanírozhatjuk, megsüthetjük nyárson, grillezhetjük, és akár meg is tölthetjükForrás: Woman's day

Hogyan fogyasszuk?

A cukkini gyorsan romlik és ütésre érzékeny. Frissen körülbelül 1-2 hétig áll el a hűtőben. Készülhet belőle krémleves, cukkinis tészta, bepanírozhatjuk, megsüthetjük nyárson, grillezhetjük, és akár meg is tölthetjük – például a következő módon.

Hozzávalók a töltött cukkinihez:

  • 4 közepes cukkini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 csésze csemegekukorica
  • 1 csésze apróra vágott zöldhagyma
  • egy fél csilipaprika, apróra vágva
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál apróra vágott tárkony
  • reszelt sajt

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vágjuk ketté a cukkiniket, és egy kiskanál segítségével szedjük ki a belsejüket.
Kenjük ki a sütőlapot olívolajjal, és a vágott oldalával lefelé tegyük rá a cukkini. Süssük 5 percig.
Egy tálban keverjük össze a kukoricát, a zöldhagymát, a csilit, a megmaradt olajat, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Keverjük hozzá a fűszernövényeket is.
Vegyük ki a cukkinit a sütőből, és a vágott oldalát ízesítsük egy csipet sóval és borssal. Kanalazzuk bele a kukoricás keveréket, oszlassuk el jól.
Süssük további 10-12 percig.
Tálaljuk melegen.