Ha a desszertet előételként esszük, még jól is járhatunk

édesség, desszert
Vágólapra másolva!
Vannak, akik azért szeretik desszerttel kezdeni az étkezést, mert az élet túl rövid ahhoz, hogy ne a legjobb falatokkal indítsanak. Az új kutatás azonban megerősíti: ők csinálják jól. Magas kalóriatartalmú ételekkel kezdeni az étkezést, nagyon is jó döntés. A kutatók szerint ez még a fogyást is elősegítheti.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület egészen újfajta felfedezést tett: ha magas kalóriatartalmú desszerttel kezdjük az étkezést,

kevesebb lesz az összkalória-bevitel,

mintha egészségesebb alternatívát választanánk, vagy a főétel után fogyasztanánk el valami finomságot.

Az ételválasztásra a gondolkodás- és az életmód is hatással van Forrás: Shutterstock

A tudósok citromos sajttortával és gyümölcsökkel nézték meg, hogy ezek hogyan befolyásolják a vizsgálatban részt vevő személyek ételválasztását.

Tették mindezt úgy, hogy a gyümölcsöket és a sajttortát egy önkiszolgáló étkező élvonalában helyezték el – ezzel ösztönözve őket arra, hogy először a desszertet válasszák ki.

Kiderült, hogy azok a résztvevők, akik sajttortát választottak előételnek, főételnek jóval alacsonyabb kalóriatartalmú, egészségesebb alternatívát fogyasztottak. Ezzel szemben, akik gyümölcsökkel kezdték az étkezést,

magasabb kalóriatartalmú főételt választottak.

Martin Reimann, az Arizona Egyetem professzora szerint az egészségtelenebb desszertválasztás arra készteti a fogyasztókat, hogy egészségesebb főétel mellett tegyék le a voksukat – kiegyenlítve a kalóriadús desszertet.

– tette hozzá Martin Reimann.

A kutatócsoport azonban nem elégedett meg ennyivel. Több vizsgálatot is elvégeztek ebben a témában, ám az eredmények változatlanok maradtak.

Továbbá azt is megállapították, hogyan hat a gondolkodásmód az ételválasztásra.

Hiszen azok, akik sokat stresszeltek, nagyobb valószínűséggel választottak kalóriadús főételt a kalóriabomba desszert mellé. Reinmann szerint az embereknek tisztában kellene lenniük azzal,

hogyan befolyásolja a gondolkodás- és az életmód az ételválasztást.

Ettől eltekintve, a tudatos fogyasztók esetében valóban úgy tűnik, hogy a desszert előételként való fogyasztása segíthet az összkalória-bevitel csökkentésében.