Kiderült, miért nem tudunk ellenállni az édességeknek

édes, nyelv, fánk
Vágólapra másolva!
A múlt héten számos olyan dolgot tanultunk meg, amely kétségtelenül a hasznunkra válik. Legalábbis egy része biztosan, a másik része inkább érdekes és megdöbbentő, mint hasznos. Megtudtuk például, miért csodaszer a bodza, illetve hogyan lehet a legegyszerűbben megpucolni a tojást. Továbbá választ kaptunk arra a kérdésre is, mit keres banán és fahéj a hamburgerben, és hogy miért esznek a japánok halszemet. Az intelligenciához van köze. Legalábbis szerintük. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Így biztosan nem fog tönkremenni a cseresznye a fán

A cseresznye legtöbbször ott megy tönkre a fán vagy a kamrában, mert egy idő után megunjuk. Azért, hogy megmentsük őket a kidobástól, három olyan receptet is hoztunk, amelynek fő alapanyaga a cseresznye.

Miért nem tudunk ellenállni az édes íznek?

Az ízek érzékelése az emberek életében rendkívüli fontossággal bír: nagyban meghatározza, milyen ételeket választunk és mennyit fogyasztunk el belőle. Az ízérzés, más érzékszervi ingerekkel együtt, kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy ételt elfogadunk vagy elutasítunk.

Az ízletesség és a jó íz fogalma régóta rokon az édes ízzel Forrás: Shutterstock

Az édes íz kiemelt kedvelését az is mutatja, hogy az „édes" szóval nemcsak az alapvető ízminőséget írjuk le, de a kellemes vagy kívánatos kifejezés szinonimájaként is használjuk, például „la dolce vita", azaz édes élet. Az édes íz kedvelését többek között a genetikai alap, az életkor, a személyes tapasztalatok és a kulturális tényezők is befolyásolják.

Így öröm krumplit pucolni

Nem szeretünk krumplit pucolni. Időigényes és pepecslős. Kivéve, ha a videóban szereplő trükköt alkalmazzuk. Ezzel akár fél órát is spórolhatunk.

Mit keres banán és fahéj a hamburgerben?

Sajtos, jalapenós, dupla. Mindenki máshogy szereti a hamburgert. A feltétek pedig... nos, egyetlen szabály van a feltétekkel kapcsolatban: hogy nincsenek szabályok. Korábban volt. Leragadtunk a hagymánál, a ketchupnál vagy a mustárnál, a salátánál és ennyi. De ma már szinte bármi lehet hamburgerfeltét.

Létezik banános hamburger Forrás: Mental Floss

Például nem mindennap találkozik az ember azzal a jelenséggel, hogy a burgerben, a marhahús tetején brokkolit halmoznak fel. Főleg, hogy az emberek többsége ki nem állhatja a brokkolit. És mégis létezik a brokkolis burger. Emellett persze még sok más furcsaság is. Nézze meg!

Ezért kár kidobni a megbarnult banánt

Az öreg, megbarnult banán általában a kukában végzi, hisz ugyan kinek lenne gusztusa megenni? Pedig még számos módon felhasználhatnánk. Készülhet belőle például banánpalacsinta, amihez csupán banánra és tojásra van szükség. Sőt, emellett még legalább 12 módon használhatjuk fel.

Így jönnek fel a pluszkilók, ha rosszul táplálkozunk

A tavasz beköszöntével sokan óriási fogyókúrába kezdtek. Hiszen a télen felszaladt kilókat mindenképp le kell dobni a strandszezon előtt. Vannak, akik sikereket érnek el, mások viszont nem. Mi lehet ennek az oka? Hogyan jönnek fel a pluszkilók? Mit rontunk el, ha fogyókúráról van szó?

Mit lehet tenni az elhízás ellen? Forrás: Shutterstock

Az elhízás kialakulásának oka sokrétű lehet. Ám a normál súly csak akkor tartható fenn, ha az élelmiszerekkel, ételekkel felvett energia, valamint a fizikai aktivitáshoz és az életműködéshez felhasznált energia egyensúlyban van. Persze ezen egyensúly felborulása mellett más tényezők is hatással vannak a hízásra.

75 magyar bor és pezsgő nyert érmet a világ legnagyobb borversenyén

Három platina- és hét aranyérmet nyertek a magyar borok és pezsgők a világ legnagyobb nemzetközi borversenyén. A legeredményesebb magyarországi borvidék Tokaj-Hegyalja volt.

Ezért esznek a japánok halszemet

A japán üzletekben gyakran találkozhatunk furcsa árukkal, élelmiszerekkel. Ilyen az előre csomagolt halszem is, amely fogyasztása csak számunkra tűnik bizarrnak. A japánok szívesen fogyasztják főve, sütve és párolva is.

A tonhalszemben magad az Ómega-3 zsírsavtartalom Forrás: Busy.org

A halszemfogyasztásban az a legfurcsább, hogy nem az ősi időkben vált híressé. Még csak nem is a szegénység idején, amikor minden ehető falatért hálásak voltak. A tonhalszem a 90-es években vált keresetté. Sikerét annak köszönheti, hogy rendkívül magas benne az Ómega-3 zsírsavtartalom.

Most megtudhatja, hogy mit jelent a számsor a tojásokon

Biztosan ön is látta már a számsort, amivel egyesével megjelölik a tojásokat. Ezt az Uniós és a hazai jogszabályok alapján kötelező megtenni. Na, de vajon mit jelent a számokból és betűkből álló jelölés?

Ezeket a bizarr dolgokat esszük szívesen - képek

Amikor arról hallunk, hogy az emberek a világ bizonyos tájain rovarokat és kukacokat esznek, rögtön fintorra szalad az orrunk. Pedig még az egyszerű ételek is festhetnek bizarrul, ha olyan alapanyaggal párosítjuk őket, amivel sosem kellene. Vagy legalábbis nem mindenkinek jutna eszébe.

Egy vagyont fizetnek az aranyozott steakért

Salt Bae, aki a nem mindennapi sózómozdulatáról híresült el, elképesztő fogással várja vendégeit dubaji éttermében, a Nusr-Etben. Vannak, akik képesek kifizetni egy vagyont is érte, míg mások felháborodásuknak adnak hangot.

"A nagy kérdés: olajban vagy zsírban süssünk?" című cikkért lapozzon tovább!