Ezt mindenképp tudnia kell a lenmagról

lenmag
Vágólapra másolva!
A lenmagot az egyik legértékesebb alapanyagunkként tartjuk számon. Ennek egyik oka, hogy izomlazító hatással bír, így tea vagy pakolás formájában tökéletes az izomláz kezelésére. Ez különösen ebben az időszakban fontos, hiszen még nem köszöntött be az igazi nyár, így az idő tökéletesen alkalmas túrázásra, biciklizésre és más edzésformákra. Emellett egy dán és svéd kutatókból álló csoport arra jött rá, hogy a lenmag segít fenntartani a bélrendszer egészséges állapotát.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport elsősorban azt vizsgálta, miként befolyásolja a lenmagfogyasztás a bélmikrobiótát, vagyis a bélben élő mikroorganizmusok összességét. A lenmag rostban gazdag, ami fontos az egészséges bélmikrobióta fenntartásához,

mivel a jó bélbaktériumok táplálékaként szolgál.

Emellett pozitív hatással van még az emésztőrendszerre, növeli a hasznos zsírsavak jelenlétét a szervezetben és fokozza az immunrendszer egészséges működését, sőt, székrekedés ellen is kiváló – állapították meg a kutatók.

A lenmag tartalmazza a legtöbb esszenciális olajat Forrás: Shutterstock

Ómega-3 zsírsav- és fitoszteroltartalma csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozva ezzel a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett cinkben, kalciumban és E-vitaminban is gazdag.

A lenmag tartalmazza a legtöbb esszenciális olajat, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Egész vagy őrölt formában is kapható a legtöbb élelmiszerboltban. De az egész magokat is érdemes megőrölni kávédarálóval, mert egész formában nehezebben emésztjük meg.

Hogyan építsük be az étrendünkbe?

Adjunk például egy evőkanál őrölt lenmagot a reggeli gabonapehelyhez, használjunk lenmagolajat a salátaöntetekhez vagy egyszerűen szórjuk meg az őrölt lenmaggal. Ez utóbbit hozzákeverhetjük mártásokhoz, a reggeli joghurthoz vagy a majonézbe, amikor szendvicset eszünk. Beletehetjük továbbá

a sütemények, muffinok és kenyerek tésztájába, a fagylaltokba, turmixokba, de akár a húsos ételekhez is felhasználhatjuk.

Naponta 1-2 evőkanál lenmaggal máris élvezhetjük kellemes egészségügyi hatásait. Amennyiben teát készítünk belőle, az egész magokat – mivel kemények – legalább fél óráig kell főzni. Vagyis: ebben az esetben is érdemesebb őrölt formában felhasználni.