Elkészítése ennél egyszerűbb nem is lehetne. Évezredek óta isszuk, sokat nem változott a receptje, bár mára már ezerféle variációban kapható. A friss gyümölcsökkel készített limonádé jobban oltja a szomját, mintha cukorral édesítené. Sőt egészségesebb is, valóban nem szükséges bele cukor, ha gyümölccsel helyettesíti. A nyári édes gyümölcsök zamatos, karakteres ízt adnak ennek a hagyományos italnak. A forró napokon többet is kihozhat belőle, szinte mindegy, hogy hozzá a málnát, barackot vagy az epret választja! Alkalomtól és helyzettől függően egészben, darabolva vagy pürésítve adhatjuk az italhoz.

Partikon, a strandolások és kirándulások idején, vagyis a meleg nyárban még sokkal fontosabb az úgynevezett folyadékpótlás, vagyis hogy sok folyadékot igyunk. Nem is akármilyet, hanem szomjoltót. A limonádé ilyenkor a legjobb, de ezt is rengeteg változatban készíthetjük! Figyeljen rá, hogy ne csak ízletes, hanem egészségesebb is legyen. Karikázzon bele egy kevés citromot is, mivel a héj aromája még jobban gazdagítja

LimonádéForrás: Shutterstock

A limonádé eredete

A francia limonade, illetve az olasz limonata szóból képzett alak a francia limon, illetve olasz limone (citrom) szóból származik. A limonádé a német limonade átvétele, a szóvég a csokoládé, parádé szavakéhoz hasonlóan képződött. A limonádé első kereskedelmi sikere ismét Egyiptomhoz köthető, mert a cukrozott, citromos vizet nagy mennyiségben kairói kereskedők kezdték palackozni és árusítani a 13. században. Innen vándorolt át lassan Európába, hogy aztán a 17. századi Párizsban kitörjön az első limonádédivat: a francia fővárosban olyan nagy sikere lett a már szódavízzel és mézzel készült italnak, hogy létrejött az első üdítőárus szakszervezet is. Száz évvel később Londonban lett sikk a szénsavas limonádé, amelyet ott már egy erre a célra szerkesztett pumpálós csappal adagoltak poharakba.

Limonádé füvekkel, fűszerekkel

Ha igazán különlegessé akarja tenni, érdemes kísérletezni citromfűvel vagy mentával. Merészebbek bazsalikommal is megpróbálhatják, meglepően friss és üde lesz tőle. Hagyjuk állni egy keveset, hogy az aromák kioldódjanak!

LimonádéForrás: Ács Bori

Megbolondíthatjuk különféle fűszerekkel, amely jól illik a citromhoz; a fahéj, a szegfűszeg, a vanília  vagy a bazsalikom. De hűsítő és kellemes ízt ad az ánizs. Elsőként külön-külön próbálja ki, hogy rájöjjön, melyik íz illik az Ön ízvilágához a legjobban. Egy kis frissen őrölt vagy inkább durvára tört feketeborsot is lehet tenni a szirupba, kellemesen csípős lesz tőle a limonádé, bár ezt inkább a felnőttek fogják értékelni.

Epres lime-limonádé:

Hozzávalók: 

30 dkg eper
2 lime-ból nyert lime-lé
1 citromból nyert citromlé
1 szál menta (ízlés szerint)
2 dl víz
1 dl ásványvíz (ízlés szerint)

Az epret megmossuk, szármentesítjük, ráfacsarjuk a leveket, majd rádobjuk a mentát is. Leturmixoljuk, majd összeöntjük a vízzel.

Egy kerti partin vagy pikniken a különleges íz kedvelőinek kiváló aperitif lehet, ha narancsvízzel vagy rózsavízzel bolondítja meg a limonádét. A keleten oly népszerű virágvizekből csak pár cseppre lesz szüksége az italba. Jégkockába fagyasztott gyümölccsel még mutatósabbá válik. Díszítheti egy-egy szem cseresznyével, málnával vagy eperrel. Bárkit lehengerelhet vele!