Hihetetlen, mégis igaz: Japánban a halsperma is étel

shirako
Vágólapra másolva!
Sült pók, rántott békaláb, selyemhernyó főve – elképzelni sem tudjuk, hogyan kerülhetnek ilyen és ehhez hasonló fogások egy étkezőasztalra. Pedig ezek még nem is a legfurcsább ételek, amikről hallani lehet. Itt van például a japán shirako, amely említéséhez aztán tényleg erős gyomor kell.
Vágólapra másolva!

A shirako halspermát takar. A szó jelentése: fehér gyerek. A kaviár hím megfelelőjének is szokták emlegetni, és általában többféle halból fogyasztják.

Az egyszerű emberek körében a legnépszerűbb a tőkehal.

A japán séfek szerint azonban a legfinomabb spermája a fuguhalnak van.

Álagga krémes, pudingszerű Forrás: Food Sake Tokyo

A shirakót általában rizzsel tálalják, tempurában sütve, de bármilyen ételhez, például levesekhez és pudingokhoz is hozzáadhatják.

A helyiek arról számolnak be, hogy bármilyen furcsán hangzik, a shirako íze meglehetősen kellemes és élvezetes.

Azt tanácsolják, hogy aki először kóstolja meg, a tempura tésztában sült változatot válassza. Ám nyílt láng fölött sütve is ízletes; hő hatására enyhén ropogóssá válik.

A legegyszerűbb betakarítási mód, amikor a döglött hal nemi szervéből nyerik ki a spermát. Elsősorban Japánban és Szicíliában fogyasztják szívesen.

Ön megkóstolná?

Szavazzon!

Kipróbálná a shirakót?