Top 5 alacsony kalóriatartalmú gyümölcs nyárra

eper afrodiziákum
A legenda szerint az eper Aphrodité szív alakú könnyeiből származik, miután megtudta szeretője, Adonis halálát. (Más írók szerint rózsát könnyezett az istennő.) Az epret valóban lehet vágykeltően enni, de nem valószínű, hogy önmagában az eper evése felkorbácsolná a vágyakat. Az igaz viszont, hogy a benne lévő sok C-vitamin fontos szerepet játszik a nemi hormonok és kémiai neurotranszmitterek termelésében, amely nem árt a libidó növelésének.
Vágólapra másolva!
A nyári hónapokban könnyebb a fogyás, hiszen a hőségtől eltekintve szívesen mozdulunk ki, megyünk el a légkondicionált konditerembe és könnyebben jutunk friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz. Az emberi testnek szüksége van bizonyos mennyiségű kalóriára az energiához, ám a kalóriatöbblet zsírként halmozódik fel. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket választani, amelyeknek alacsony a kalória-, ám magas a tápanyagtartalma.
Vágólapra másolva!

1. Eper

Az eper sokoldalúsága bámulatos. Salátákban, zabpehelyben, gyümölcsturmixban és a palacsinta tésztájában is megállja a helyét. 100 gramm eper csak 33 kalóriát tartalmaz, viszont tele van antioxidánsokkal – mondja az USDA, vagyis az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma.

Az eper továbbá kiváló jódforrás, ami hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Alacsony glikémiás indexe és magas rosttartalma miatt a cukorbetegeknek is jó választás. Mivel nagy mértékben tartalmaz falvonoidokat, gyulladáscsökkentő hatása is lehet.

A legenda szerint az eper Aphrodité szív alakú könnyeiből származik, miután megtudta szeretője, Adonis halálát Forrás: Shutterstock

2. Málna

Az élénkszínű, lédús málna még egy borzalmas napot is csodálatossá tud varázsolni. 100 gramm az USDA adatai szerint mindössze 53 kalóriát tartalmaz.

Feldobja a salátákat, gyümölcsturmixok alapanyaga és jól illik a zabpelyhekhez is. Persze akár önmagában is fogyaszthatjuk.

Sok B1-, B2-, C-vitamin és A-provitamin is van benne. Továbbá sok antioxidánst és flavonoidot, valamint gyümölcssavakat és növényi rostokat tartalmaz.

3. Görögdinnye

A görögdinnyének körülbelül 94%-a víz, emellett tele van tápanyagokkal. 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz – az USDA szerint.

Magas víztartalmának köszönhetően a kiszáradás miatt sem kell aggódnunk.

A görögdinnyében sok a C-, az A-, a B1-, a B3- és a B6-vitamin, valamint a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is.

4. Őszibarack

Az őszibarack vitathatatlanul az egyik legegészségesebb gyümölcs. 100 grammban csak 39 kalória van, viszont tápanyagokban szintén bővelkedik.

Mivel 85-90%-a víz, ezért ugyanúgy hidratál, mint a görögdinnye.

Magas rosttartalmának köszönhetően kiváló hatással van az emésztésre. Magas magnézium-, szelén- és cinktartalma miatt még a feszültséggel is hatékonyan veszi fel a harcot.

5. Papaja

100 gramm papajában 43 kalória van. Az USDA szerint a gyümölcs nemcsak a fogyókúrában játszik jelentős szerepet, de még a vércukorszintet is szabályozza és erősíti az immunrendszert.