A szakértők szerint 2040-re az elfogyasztott húsok 60%-a már nem a levágott állatokból fog származni, hanem mesterségesen előállított vagy növényi alapú készítményekből. A laboratóriumi körülmények között készített termék kinézetre és ízre pont olyan lesz, mint a valódi hús. Csak nem az.

Az AT Kearney globális tanácsadó friss jelentése, amely szakértői interjúkon alapszik, kiemeli, hogy a hagyományos állattenyésztésnek és a húsok előállításának súlyos környezeti hatásai vannak.

A nagyüzemi állattenyésztést sokan egy felesleges rossznak tekintik – írja a jelentés.

Csak idő kérdése, hogy a növényi és a laboratóriumi körülmények között előállított hús jelentős piaci részesedést kapjon.

Hiszen azok a cégek, mint a Beyond Meat, az Impossible Foods és a Just Foods, amelyek növényi összetevőket használnak a hamburgerhús vagy a rántotta és más termékek előállításához, gyorsan növekednek.

A jelentés becslése szerint 2040-ben az elfogyasztott hús 35% laboratóriumi lesz, 25%-a pedig vegán, növényi alapúForrás: Shutterstock

Emellett más vállalatok azon dolgoznak, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő húst,

amelyek sejtszinten ugyan állati eredetűek, mégsem kellett hozzá egyet sem levágni.

Ezek a termékek még nem jutottak el a fogyasztókhoz, de az AT Kearney előrejelzései szerint ez lesz a húsfogyasztás hosszú távú megoldása. Hiszen ez a termék a hagyományos hús érzetét és ízét idézi, a növényi alapú alternatívákkal szemben.

A flexitárius, a vegetáriánus és a vegán életmód felé való elmozdulás tagadhatatlan. Sok fogyasztó eszik a környezeti és az állatjóléti tudatosság miatt kevesebb húst

– mondja Carsten Gerhardt, az AT Kearney munkatársa.

Szerinte a szenvedélyes húsfogyasztóknak sem kell aggódniuk, mert a jövő húskészítményei az ő igényeiket is kielégítik majd – a kedvezőtlen környezeti hatások nélkül.

A jelentés becslése szerint 2040-ben az elfogyasztott hús 35% laboratóriumi lesz, 25%-a pedig vegán, növényi alapú.