A zöldség, amelyet nem szeretünk, pedig érdemes lenne

cékla
Vágólapra másolva!
A friss, élénk és tápanyagokkal teli cékla egyike a természet azon kincseinek, amelyet nem szívesen fogyasztunk, pedig érdemes lenne. Az egészséget érintő előnyök listája szinte végtelen. Segíthet a gyulladás és a vérnyomás csökkentésében, és az állóképesség javításában is – hogy csak néhány példát említsünk. Ezúttal nemcsak az egészségügyi hatásairól beszélgetünk, hanem arról is, hogyan lehet finoman elkészíteni. Így még az is szívesen nyúl érte, aki egyébként nem szereti a céklát.
Vágólapra másolva!

1. Sok tápanyag, kevés kalória

A céklának alacsony a kalóriatartalma, mégis értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. Valójában szinte – ha csak kis mennyiségben, de akkor is –

tartalmazza az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot.

2. Hatékony a magas vérnyomás ellen

A szívbetegségek, beleértve a szívelégtelenséget és a szívrohamot, valamint az agyvérzés a világ vezető halálozási okai.

A magas vérnyomás pedig az egyik vezető kockázati tényező ezen állapotok kialakulásában.

Tanulmányok kimutatták, hogy a cékla jelentősen csökkentheti a vérnyomást néhány óra alatt. Ez valószínűleg magas nitrátkoncentrációjának köszönhető.

Alacsony a kalóriatartalma, mégis értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele Forrás: Shutterstock

3. Fokozza a teljesítményt

A céklát szívesen fogyasztják sportolók, mert a nitrátok hatással vannak

a fizikai teljesítményre és az energiatermelésre.

Egy tanulmányban kerékpárosok teljesítményét vizsgálták. Az eredmények szerint a céklaléfogyasztás 2,8%-kal javította a teljesítményt 2,5 mérföldes távon.

4. Segíthet a gyulladás leküzdésében

A krónikus gyulladás számos betegséggel jár, mint az elhízás, a szívbetegség, a májbetegség és a rák. A céklában lévő pigmentek, a betalainok, gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak.

5. Javítja az emésztést

A rostok rendkívül fontosak! Számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve az emésztésre gyakorolt jótékony hatásokat. Egy csésze cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz.

Hozzájárul a gyomor és a bélrendszer egészségéhez, javítja az emésztést, megakadályozza a székrekedést és a gyulladások kialakulását.

6. Segíthet a fogyásban

A céklának alacsony a kalória- és magas a víztartalma. Ezáltal tökéletes választás, ha éppen diétázunk. Emellett a fehérjének és a rostoknak köszönhetően még inkább hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

A rostok segítenek növelni a teljességérzetet és csökkenteni az étvágyat.


A cékla szerencsére könnyen beilleszthető az étrendbe, és nemcsak savanyúság készülhet belőle, hanem fogyaszthatjuk párolva, sütve, és csinálhatunk belőle gyümölcslevet is. Emellett saláták és krémlevesek kiváló alapanyaga.

Próbáljuk ki már ma a következő receptet!

Forrás: Shutterstock

Édes céklalé

Hozzávalók:

  • 1 nagy cékla
  • ízlés szerint alma és szilva
  • méz

Elkészítés:
Mossuk meg a céklát, vágjunk le az aljából és a tetejéből is egy keveset, vágjuk vastagabb cikkelyekre, azután süssük 200 fokon körülbelül 55 percig.
Tegyük a sült céklát a turmixgépbe, és dolgozzuk jól össze.
Adjunk hozzá egy kis reszelt gyömbért, amely hozzájárul a bőr egészségéhez és támogatja az immunrendszert.
Ha nem szeretjük a gyömbért, facsarhatunk bele egy lime-ot vagy egy narancsot, továbbá adhatunk hozzá mézet is, hogy még édesebb legyen.
A vitaminbomba még intenzívebb robbanásához almát vagy szilvát is turmixolhatunk mellé.