7 ok, amiért a kesudiótej jobb, mint a bolti

2019.06.19. 12:31

Ha problémánk van a tejfehérje vagy a laktóz megemésztésével a kesudiótej jó helyettesítő alternatíva lehet. Sőt, akkor is érdemes kipróbálni, ha semmi bajunk a normál tejjel, hiszen számos olyan jótékony hatás köthető hozzá, ami a boltihoz nem. Arról nem beszélve, hogy házi kesudiótejet egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk.

1. ok: tele van tápanyagokkal

Rengeteg fehérje, rost, magnézium, vas, kálium, kalcium és D-vitamin van benne. Emellett esszenciális zsírsavak gazdag forrása.

2. ok: hozzájárul az egészséges szívműködéshez

A szervezetnek szüksége van a káliumra és a magnéziumra, hogy

az izmok egészségesen és rendesen működjenek.

Tanulmányok is összekapcsolták a kesudió rendszeres fogyasztását a szívbetegségek kockázatának csökkenésével és a szívizom egészségével.

A kesudió, így a belőle készült tej is sok vasat tartalmazForrás: Shutterstock

3. ok: hozzájárul a jó látáshoz

A kesudiótej gazdag luteinben és zeaxantinban. Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a szem egészségéhez, valamint

megvédik az oxidatív stressz okozta károktól.

4. ok: javítja a vércukorszintet

Mivel a kesudió glikémiás indexe alacsony, a kesudiótej fogyasztása minimális hatással van a vércukorszintre.

5. ok: erősíti az immunrendszert

Antioxidánsai segíthetnek a testben lévő gyulladások megszüntetésében és kezelésében.

Sőt, megelőzik a sejtkárosodást, ezáltal további lendületet adnak az immunrendszernek.

6. ok: segít leküzdeni a vashiányos vérszegénységet

A szervezet vas nélkül nem képes elégséges mennyiségű hemoglobin előállítására, amely az oxigént szállítja. A kesudió, így a belőle készült tej is sok vasat tartalmaz.

7. ok: könnyen emészthető

Sokaknak érzékeny az emésztőrendszerük, és képtelenek megemészteni bizonyos élelmiszereket, mint a glutén vagy a szója. Szerencsére a kesudiótej könnyen emészthető.

Házi kesudiótejForrás: Shutterstock

Házi kesudiótej

Krémes, frissítő és tápláló. Egy turmixgéppel könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 csésze nyers kesudió
  • 4 csésze víz
  • 1-2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 2 kiskanál vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • egy csipet fahéj

Elkészítés:
Áztassuk be a kesudiót vízbe 4 órára vagy egy éjszakára. Tartsuk a hűtőben.
Amint letelt az idő, öblítsük át és öntsük a turmixgépbe két csésze vízzel együtt.
Kezdjük el összedolgozni alacsony fokozaton, majd növeljük a sebességet, amíg a keverék krémessé válik.
Keverjük össze a maradék vízben a választott édesítőszert, a kivonatot, a sót és a fahéjat, azután öntsük a keverékhez. 2 perc múlva állítsuk le a turmixgépet.
Ha a kesudiót nem tudta teljesen felaprítani, akkor szűrjük át az egészet egy finom szöveten.
Tartsuk a hűtőben 3-4 napig.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: