Ezek az ételek furcsa dolgokat tesznek a testünkkel

narancs
Vágólapra másolva!
Számos olyan alapanyag van, amelynek ha túlzásba visszük a fogyasztását, már jelentkeznek is a furcsábbnál furcsább testi tünetek és elváltozások. Gondoljunk például a sárgarépára, amiből, ha túl sokat eszünk, a benne lévő pigment, a béta-karotin miatt narancsos árnyalatú lehet a bőrünk. Ez leginkább a tenyéren és a talpon látszódik. Persze ahhoz, hogy ez tényleg bekövetkezzen, két héten keresztül, naponta legalább 10 répát kellene megennünk – az Arkansas Orvostudományi Egyetem szerint.
Vágólapra másolva!

A másik ilyen alapanyag a banán. Egy tanulmány megállapította, hogy ha naponta legalább egy banánt megeszünk, akkor kevésbé fogjuk felfújtnak, puffadtnak érezni magunkat.

Ez annak köszönhető, hogy a banánban magas a káliumtartalom, ami segít egyensúlyban tartani a nátrium szintjét a testben, illetve megakadályozza a víz visszatartását.

De menjünk is tovább! Jöjjenek azok az ételek, amelyek álmossá tesznek bennünket a triptofán nevű aminosavnak köszönhetően: ezek a csirke, a mandula, a bab és a zsíros halak.

Ha szeretne végre egy nyugodt éjszakát, nézze meg, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket az álmatlanság élharcosainak neveznek.

A savas gyümölcsök, mint a narancs, az ananász vagy a grapefruit, irritálják a húgyhólyagot Forrás: Shutterstock

Noha így is, úgy is imádjuk a csokoládét, van még egy ok, amiért érdemes fogyasztani: csökkenti a test kortizolszintjét, ezáltal a stresszt. Ez olyannyira bizonyított, mint hogy a savas gyümölcsök, mint a narancs, az ananász vagy a grapefruit, irritálják a húgyhólyagot, vagyis:

többet kell meglátogatnunk a mosdót az elfogyasztásuk után.

A koriander megnyugtatja a gyomrot, a rágógumizás pedig puffadáshoz vagy gázképződéshez vezethet. Sőt, a Harvard Egyetem kutatói szerint, ha túl sok céklát vagy bogyós gyümölcsöt fogyasztunk, a vizeletünk átmenetileg rózsaszínűvé válhat.

Ó, és érdemes néhány szót még az ananászról is említeni. A benne lévő enzimcsoport, a bromelán, lebontja a fehérjéket – a szájban is.

Ám nem kell megijedni, hiszen ez csak molekuláris szinten történik meg. Ez okozza a bizsergő, zsibbadó, égő érzést.

És ez még mindig semmit!

Számos tanulmány és kutatás szól arról, hogy a túlfűszerezett ételek rossz álmokat hoznak. Lisa Medalie, a Chicagói Egyetem munkatársa szerint ennek az az oka, hogy a testünk keményen dolgozik, amikor fűszeres, nehéz ételeket kell megemésztenie.

Így zavarja a nyugodt alvást.

Mi van még?

A verejtéknek önmagában sincs túl jó illata, ám a fokhagyma csak fokozza a kellemetlenséget. A benne lévő enzim, az allicin – ez felelős jellegzetes illatáért – a szervezetben kénvegyületté válik, ami a pórusokon keresztül még elviselhetetlenebbé teszi az izzadságot.

Hasonlóan hasznos elkerülni a tejfogyasztást – és nem csak azért, mert laktóz- vagy tejfehérje-érzékenységben szenvedünk. A tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a tejben fellelhető hormonkomponensek hozzájárulnak az aknék és pattanások növekedéséhez.