Ezek az idei év gasztronómiai trendjei

2019.06.29. 10:58

Rengeteg előrejelzés születik arról, hogy mik is az idei év trendjei. Mit eszünk 2019-ben? Mik lesznek az élelmiszerágazat legfontosabb irányzatai? Hogyan válasszunk ételt, és miért? Most mindent megtudhat.

1. A legfőbb kérdés: mit csináljunk a rövid szavatossági lejáratú élelmiszerekkel?

Szakácsok tömege jelezte a problémát 2018-ban, hogy mennyire sok az élelmiszerhulladék. Az iparág végül kifejlesztett egy zöld és egészségügyileg biztonságos technológiát, melynek neve; hidrosztatikus tömörítés. Elpusztítja a mikroorganizmusokat az élelmiszerekben. Mára már több mint egy tucat élelmiszeripari vállalat használja ezt a folyamatot, amelyet mások is követnek az év során. Így élelmiszereink tovább megőrzik frissességüket.

Forrás: Shutterstock

2. Erjesztett ételek fogyasztása

A korábbi években is nagy népszerűségre tett szert az erjesztett ételek készítése. Az elképzelés alapja, hogy kevesebb feldolgozott ételt együnk, és az így élőállított probiotikumokkal javítsuk immunrendszerünket. A savanyított káposzta és kovászos uborka mellett nagy divatnak örvendenek majd a kefirek és joghurtok. Amit lehet, készítsünk házilag, így még egészségesebb lesz a végeredmény.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Konstantin Chalabov

3. Nyers ételek fogyasztása

Demi Moore és Gwyneth Paltrow idén kiadott szakácskönyve trendet teremtett az éttermekben. Alapelvük minél több étel nyersen való fogyasztása, hogy megőrizzük igazi tápanyagtartalmukat. Amelyek a fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok. Ne fossza meg magát ezektől az előnyöktől, hiszen nemcsak egészségesebbek az így tálalt ételek, de ízük is intenzívebb. 

Forrás: Shutterstock

4. Címketartalom jelentősége

Kötelezővé teszik az élelmiszerek címkéjén feltüntetni az élelmiszerboltokban, hogy géntechnológiával módosított-e a termék. Lakossági nyomásra született a döntés, hiszen mindenki szeretné tudni, vajon mi kerül a tányérjára. Ezek az intézkedések segítik a nyilvánosságot, és bizalmat építenek a vásárlóban.

Forrás: Tuba Zoltán – Origo

5. Cukorellenes küzdelem

Míg az előző évtizedekben a dietetikusok a zsírfogyasztás ellen küzdöttek, mostanra a cukor a legveszélyesebb az egészségünkre nézve. Növeli a rák kockázatát, hizlal, és sok élelmiszer adalékanyagaként megtalálható. Kerüljük 2019-ben is a cukrot, hiszen bizonyított tény, hogy ártalmas.

Forrás: Shutterstock

6. Hódítanak a „mindenmentes” termékek

A tejallergián és gluténintolerancián túl számos betegségre nyújt megnyugtató választ az élelmiszeripar. Számos termék közül választhatunk. Az élelmiszerláncok már saját márkás termékeket is kibocsátottak. Megfelelő áron, jó minőségű élelmiszerekhez juthatunk hozzá.

Forrás: Shutterstock

7. Szuperporok

A szakácsok nemcsak a varázslatos színeik miatt használják ezeket a porokat, fűszereket, hanem azért is, mert különleges, izgalmas ízt adnak az élelmiszereknek. A legnépszerűbb a kurkuma, a különféle zöldfűszerek, de létezik számos, gombákból készült fűszerkeverékpor is. Bátran kísérletezzen velük otthon is - készítse el házilag kedvenceit!

Forrás: Origo