Igen, tudjuk. Sok vizet kellene inni. Ez az információ már a könyökünkön jön ki. Főleg, ha ki nem állhatjuk. Szerencsére számos olyan ital van még, amelyek hidratálnak, ám emellett olyanok is akadnak, amelyek elvonják a vizet a szervezetünktől. Lássuk, melyeket érdemes beiktatni a mindennapjainkba és melyeket érdemes elkerülni a nyári melegben.

Hidratáló italok

A legjobban hidratáló ital a víz. Ezt sajnos nem tudjuk megúszni. Viszont készíthetünk különböző gyümölcsök felhasználásával ízesített vizeket, amelyek egyszerre egészségesek és finomak.

A boltban vásárolt gyümölcslevek tele vannak hozzáadott cukorral, így vizet vonnak el a szervezettől.

Az otthon elkészített gyümölcslevek azonban csak természetes cukrokat tartalmaznak. Sőt, ha felöntjük vízzel, még intenzívebb a hidratálás.

A víz a legjobb hidratáló. Ezt nem lehet megkerülniForrás: Shutterstock

Bár nem folyadék, mégis érdemes megemlíteni a görögdinnyét. Mivel több mint 90%-a víz, ezért nagyon jó hidratáló. Ilyen még például a barack is. Aztán ott van a kókuszvíz, amely jobb választás, mint a gyümölcslé: kevesebb cukrot tartalmaz.

Vásárlásnál azonban érdemes ellenőrizni a címkét!

Hozzájárulnak a hidratációhoz a levesek és a koffeinmentes, gyógynövényes teák is. Nyáron fogyaszthatjuk gyógynövényekkel, mint a menta vagy a bazsalikom, hogy egy kis plusz ízt adjunk hozzá, illetve sok-sok jéggel. Arról nem beszélve, hogy minőségi tealevelek tele vannak antioxidánsokkal.

Dehidratáló italok

Bizony számos olyan ital is van, amelyet hiába fogyasztunk lelkesen, több kárt csinálunk vele magunknak, mint hasznot. Főleg a nyári forróságban. Ilyenek például az üdítőitalok,

amelyektől a benne lévő cukor miatt csak szomjasabbak leszünk.

Bár nem szívesen nézünk szembe a ténnyel, de a sör is dehidratáló. Általános szabály, hogy minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál

több vizet kell innunk, hogy ne száradjunk ki utána.

Így nem csoda, hogy a különböző borok és rövidek fogyasztása is hasonló eredménnyel jár: elvonják a vizet a szövetektől, kiszárítják a testet. Így van ez a kávé esetén is, bár ez nem az alkohol, hanem a benne lévő koffein miatt szárít.

Bár a limonádé édes-savanyú íze csábító lehet a forróságban, a benne lévő cukor szintén csak kárt csinál. Citromos vizet viszont bátran ihatunk! Hasonlóan rossz választás az édesített tea, a gyümölcsturmix és az energiaital. Persze fogyaszthatjuk őket, de figyeljünk a mértékre és utána pótoljuk a vizet.