Ez az alapanyag felelős a legtöbb ételmérgezésért a világon

2019.07.02. 09:52

Azt már tudjuk, hogy a nagy melegben fokozottan kell figyelnünk az ételek frissességére, hiszen minden könnyebben romlik. Sőt, a kórokozók is gyorsabban szaporodnak. Az ételmérgezésnek általában két oka van: a nagy meleg és a higiéniai szabályok be nem tartása. Vagyis legtöbbször emberi mulasztásra és figyelmetlenségre vezethető vissza.

A szakemberek szerint

a legtöbb ételmérgezést nem más okozza, mint a csirke.  

2009 és 2015 között 3144 járványos betegségért és az ételmérgezések 12%-áért felelős.

Ennek nagyon egyszerű oka van: szinte minden országban népszerű alapanyag.

A nyers vagy félnyers csirke betegséget okozó baktériumokat tartalmaz, ideértve a szalmonellát is. Sütés során figyeljünk a keresztszennyeződésre: a nyers hús ne érintkezzen más alapanyaggal!

A nyers csirkét nem szabad lemosni! Ennek oka szintén a keresztszennyeződésben keresendőForrás: Shutterstock

A nyers csirkét nem szabad lemosni! Ennek oka szintén a keresztszennyeződésben keresendő. Előkészítése után mindig mossuk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel.

Az előkészítés során használjunk külön vágódeszkát, majd az érintett edényekkel együtt mossuk át jó forró, folyóvíz alatt, mosogatóval.

A csirke biztonságos belső hőmérséklete 165 Fahrenheit, vagyis körülbelül 74 Celsius-fok. Sütés után nagyon maximum két órán belül tegyük a hűtőbe. Kivéve akkor, ha a külső hőmérséklet több mint 32 Celsius-fok, mert akkor egy órán belül be kell tenni.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: