Vajon melyik borhoz illik a legjobban a mangó vagy a banán?

bor,
Vágólapra másolva!
Azt már tudjuk, hogyan párosítsunk sajtot a borhoz, de azt még nem, hogyan tegyük ezt meg gyümölcsökkel. Ugye a fehérpenészes sajthoz egy tüzesebb bor dukál, míg egy kevésbé érett sajthoz egy furmint. Az ementáli típusú sajtok megkövetelik a teltebb vöröseket, viszont a kéksajtokhoz inkább egy aszú vagy egy shiraz illik. Ám ha igazán ínycsiklandó borkóstolót akarunk tartani, érdemes megemlíteni a gyümölcspárosításokat is.
Vágólapra másolva!

Noha az első a sorban nem bor, hanem pezsgő, akkor is érdemes beszélni róla. A pezsgő és az eper párosítása ugyanis egy igazi klasszikus. Az ital elegáns buborékjai tökéletes párost alkotnak az eper zamatával. Fogyasszunk hozzá minden alkalommal a piros gyümölcsből.

A mangó és a kókusz a sauvignon blanc-nal kötött barátságot.

Ez a hármas azonnal a trópusokra röpít. A gyümölcsök édes íze és a bor virágos jegyei vidáman keverednek a szájban. Csak hunyjuk le a szemünket és képzeljük el, hogy egy meleg tengerparton lógatjuk a lábunkat, az arcunkra pedig melegen süt le a nap.

A cabernet sauvignon édes szerelembe esett a szilvával, a cseresznyével, a fügével és a szederrel Forrás: Shutterstock

Persze az említett szőlőből készült bor mellett a spárga, az uborka és a zöldbab is jól érvényesül, ha a zöldséges standon is szét akarunk nézni.

A rizlingborok mellé áfonya dukál.

Sőt, akár a pohárba is tehetjük, így ivás közben csak becsusszan a szánkba, így varázsolva elő ízrobbanást. Mivel sokféle rizling van, egy szárazat válasszunk, hogy egyensúlyban legyen az áfonya édes ízével. A bogyós gyümölcshöz a shirazborok is jól illenek.

A cabernet sauvignon édes szerelembe esett a szilvával, a cseresznyével, a fügével és a szederrel.

És vajon milyen gyümölcs illik egy pohár friss, ropogós rozéhoz? A banán! Lehet friss vagy szárított, a lényeg, hogy a rozé egy picit édesebb legyen. Persze dinnyével, eperrel és szederrel is isteni. A tempranillo csak a bogyós gyümölcsökkel tud igazán kiteljesedni, például a málnával és a szederrel.

A pinot noir nem lenne teljes cseresznye nélkül, de a bazsalikom és a tök is jól illik hozzá. Egy finom chardonnay-hoz pedig nemcsak az avokádó passzol olyan jól, hanem például a kukorica és a kaliforniai paprika is.