Tudta, hogy a túl sok dinnyétől is baja lehet?

dinnye
Vágólapra másolva!
A dinnye annyira finom, könnyű és sokoldalú, hogy nem telhet el nyár a fogyasztása nélkül. Ehetjük önmagában, készíthetünk belőle imádnivaló golyókat, grillezhetjük, beletehetjük a reggeli turmixba, de akár fagylalt is készülhet belőle. Arról nem beszélve, hogy sós fetával meg aztán tényleg isteni! Mielőtt azonban a következő szeletért nyúlunk, érdemes néhány dolgot tisztázni a dinnyével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Hidratál és megnyugtatja a fájó izmokat

Köztudott, hogy a görögdinnye több mint 90%-a víz. Ezért kiváló hidratáló. Magas B-vitamin-tartalma növeli az energiaszintet, a benne lévő

citrulinnak nevezett aminosav pedig csodákat tesz a fájó izmokkal.

Túlzásba lehet vinni a görögdinnye fogyasztását

Kijelenthetjük, hogy a görögdinnye jó nekünk – általában. Alacsony a kalória- és a zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. Ezért olyan meglepő, hogy bizony a dinnyét túlzásba is lehet vinni.

Ez a gyümölcs az egyik legjobb forrása a likopinnak, amely a húsa jellegzetes vörös színét adja.

Ez az antioxidáns hatással van a szív egészségére, ám ha túlzásba visszük a fogyasztását, gyomorbántalmakat okozhat: 30 mg likopin után jelentkezhet puffadás, hasmenés és emésztési zavarok.

Szerencsére ez azt jelenti, hogy körülbelül 600 gramm dinnye elfogyasztása is lehetséges kellemetlen tünetek nélkül.

Sőt, akinek túl sok kálium van a vérében, annak is korlátoznia kell a dinnyefogyasztást. Hiszen azoknak a szervezetében, akik nem megfelelően dolgozzák fel a káliumot, nagyon hamar felhalmozódhat.

A dinnye fehér része általában a kukában végzi, holott sokkal több citrulint tartalmaz, mint a piros hús Forrás: Blankets & Tea

Az éretlen görögdinnye nem tartalmaz annyi tápanyagot

Az érett görögdinnye nemcsak édesebb és finomabb, de még a tápanyagtartalma is kiemelkedőbb. Tanulmányok kimutatták, hogy

az éretlen gyümölcsök egyáltalán nem tartalmaznak béta-karotint,

míg az érettekben sokkal több a C-vitamin és az antioxidáns is.

Ezért érdemes megnéznie, hogyan választhatja ki a legfinomabb dinnyét a kupacból.

Nem csak a piros hús tartalmaz tápanyagokat

A dinnye fehér része általában a kukában végzi, holott sokkal több citrulint tartalmaz, mint a piros hús. Ez az esszenciális aminosav hatással van a vérkeringésre és a szív egészségére is – amellett, hogy a fájó izmokat is jól kezeli.

Ha megesszük a magot, nem nő dinnye a hasunkban

Gyerekként talán azzal viccelődtek velünk, hogy ha megesszük a magokat, akkor bizony dinnye nő a hasunkban. Nos, felnőttként már tudjuk, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Az viszont igen, hogy a mag 100%-ban ehető, ráadásul rostot, fehérjét, antioxidánst, B-vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz.

A görögdinnye növelheti a libidót

Volt már szó a benne lévő citrulinról, de arról még nem, hogy milyen sokoldalú is ez az aminosav. Mert a fentebb említett egészségügyi hatásai mellett

még a libidót is pozitívan befolyásolja.

Persze a túlzott dinnyefogyasztás megemeli a vércukorszintet, ezért még egy romantikus estén is érdemes csínján bánni vele.

Miért sárga a görögdinnye?

Több száz görögdinnyefaj létezik, és nem mindnek vörös a húsa. Amelyből hiányzik a likopin, vagyis az az antioxidáns, amely a dinnye piros színét adja, helyette azonban gazdag béta-karotinban, akkor sárgás-narancsos árnyalatban pompázik.