6 ok, amiért érdemes rendszeresen édesburgonyát enni

édesburgonya
Vágólapra másolva!
Az édesburgonya még nem olyan népszerű, mint a hagyományos, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya biztosítja például a napi A-vitamin-szükségletet. Emellett C-vitaminban, rostokban és mangánban is gazdag. Az antioxidánsokról már nem is beszélve. Kincset érő tápanyagai miatt tudunk hat okot is mondani, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Vágólapra másolva!

1. Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez

Az édesburgonya tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak

az immunrendszerünk megfelelő működéséhez

és az ellenálló képességének egészségéhez – ez már önmagában is elég ok, hogy beillesszük az étrendünkbe.

Az édesburgonya lassítja az öregedést és jótékony hatással van a szemre Forrás: Good Housekeeping

2. Javítja az agy működését

A lila édesburgonya antocianinokat tartalmaz. Ezek felelősek a színéért. Az antocianinok ismert gyulladásgátlók, javítják a kognitív funkciókat

és megvédik az agyat a szabad gyökök és a gyulladások okozta káros hatásoktól.

3. Segíti az emésztést

Mivel gazdag élelmi rostban, megakadályozza a székrekedést és a puffadást. Ráadásul a rostok elősegítik a bélben a jó baktériumok növekedését.

4. Lassítja az öregedést

A narancssárga édesburgonyában lévő béta-karotin, amely a színét adja, segít csökkenteni a napsugarak káros hatásait, így megőrzi a bőr fiatalságát.

Sőt, az antioxidánsai védenek a szabad gyökök okozta károktól, amelyeket a korai öregedéssel hoztak összefüggésbe.

5. Javítja az immunrendszer működését

Ez a tulajdonsága szintén antioxidáns-tartalmának köszönhető. Nemcsak a káros gyulladásoktól védik a szervezetet, hanem a krónikus betegségektől is, mint a rák vagy a szívbetegségek.

6. Jótékony hatással van a látásra

A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely hozzájárul a szem egészségéhez.

Egy csésze édesburgonya biztosítja a szervezet napi A-vitamin-szükségletét.

Az édesburgonya könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe. Süthető, főzhető és párolható. Lecserélhetjük vele például a rizst és a hagyományos burgonyát. De akár egytálételt is készíthetünk. Kezdjük például a következő recepttel.

A kép illusztráció! Forrás: Minimalist Baker

Édesburgonya-tészta avokádóval

Hozzávalók:

  • 1 nagy avokádó
  • 1 lime leve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 nagy édesburgonya, vékony, tésztaszerű csíkokra vágva
  • 2 nagy tojás
  • csiliszósz

Elkészítés:

Törjük össze az avokádót egy villával, keverjük el benne a limelevet, azután fűszerezzük ízlés szerint.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a hagymát.
Adjuk hozzá az édesburgonyát és főzzük 10-15 percig.
Amint a burgonya enyhén megpuhul, készítsünk egy bemélyedést a közepén a tojásoknak. Üssük rá őket és hagyjuk megkeményedni.
Tálaljuk az avokádóval és csiliszósszal.