Ezért szeretjük a szedret. És ezért kellene többet ennünk belőle

2019.07.17. 12:33

Hamarosan kezdődik a szeder szezonja, amely augusztustól októberig tart. Persze már most is lehet találni pár érett szemet a kertben. Évezredek óta szívesen fogyasztják mert azon túl, hogy kiváló alapanyag a konyhában, számos jótékony hatása is van.

Egy csésze szeder biztosítja a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség legalább felét. Miért jó ez? Azért, mert a C-vitamin segít növelni az immunitást,

megőrzi a bőr egészségét,

szükséges a kollagén előállításához, elősegíti a sebgyógyulást, illetve a küzdelmet a szabad gyökök ellen.

Kattintson a képre a galériáért!

Ötletek a szeder konyhai felhasználásához. Galéria nyílik a képre kattintvaForrás: Shutterstock

Sőt, egy csésze friss szeder körülbelül 60 kalóriát és 8 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség egyharmadát fedezi. A rostok elősegítik a súlycsökkenést és hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Emellett táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat is.

Antioxidánsai segítenek megakadályozni a kognitív hanyatlást, K-vitamin-tartalma pedig támogatja a csontok egészségét.

A benne lévő mangán szintén fontos a csontfejlődés és regenerálódás szempontjából. Mivel alacsony a cukor- és magas a rosttartalma segíthet szabályozni a vércukorszintet is.

Mivel rendkívül sokoldalú gyümölcs fogyaszthatjuk önmagában, a zabpehely, a különböző joghurtok, saláták és gabonafélék mellé.

Megízesítheti a pudingunkat, kiváló fagylalt, lekvár, krém és turmix készíthető belőle. Ha mézzel és gyömbérrel együtt egy kicsit megpirítjuk, majd mártást készítünk belőle, finom feltétje lesz a palacsintának és a gofrinak. De akár néhány szemet belekeverhetünk a palacsinta, a muffin vagy a piskóta tésztájába is.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Serious Eats

Szederfagylalt

Hozzávalók:

  • 5 csésze szeder
  • 1/3 csésze víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csésze cukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 4 csésze joghurt

Elkészítés:
Egy konyhai aprítógépben pürésítsük a szedret, a vizet és a citromlevet.
Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd dolgozzuk össze.
Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a szedret. Tegyük egy edénybe, majd a fagyasztóba 2-4 órára.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: