Debreceni húskészítményeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programban. Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, ám minőségi és jelölési hibák miatt 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

A Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek a Nébih szakemberei. Megvizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá 

megmérték a fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid- és kalciumtartalmukat. 

Sor került a debrecenik csontokról mechanikusan lefejtett hús (vagyis MSM) tartalmának vizsgálatára, valamint, az élelmiszerhamisítás gyanújának kizárása érdekében, az idegen fajfehérjék kiszűrésére is.

A Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztekForrás: Shutterstock

Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója- és/vagy gluténmentes felirat, így ezek esetén a vizsgálat ezekre a paraméterekre is kiterjedt. A „mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket. 

Két debreceninél, bár a csomagoláson feltüntetett összetevők között nem szerepelt, a laboratóriumi vizsgálatok azonban kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. 

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést tartottak az érintett előállítónál, ahol megállapították, hogy a berendezések nem megfelelő gyártásközi takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a sertéshúskészítményekbe. 

A teszt során az is kiderült, hogy nem minden csemege debreceni nevezheti magát annak. 

Több húskészítmény esetében megállapították ugyanis a szakemberek, hogy azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Az érintett gyártókat a hatóság kötelezte, hogy: változtassanak a receptúrán vagy módosítsák a készítmények elnevezését. 

Két terméknél olyan jelentős volt a minőségi előírásoktól való eltérés, hogy azokat a verseny további részéből is kizárták. 

A termékek jelölésének vizsgálata számos hiányosságot is feltárt: 20 húskészítmény közül 17 esetben találtak problémát. Például a tápértékjelölést nem táblázatos formában tüntették fel, illetve bizonyos összetevők lemaradtak vagy indokolatlanul szerepeltek a csomagoláson. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztetésben részesítette és kötelezte a hibák javítására.

A kedveltségi teszten szakértő, laikus, valamint a gyártói és a kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták vak kóstolásos módszerrel a debreceniket. Az értékelés a termékkörre jellemző 6 szempont, vagyis alak-méret, burkolat, állomány-metszéslap, szín, illat és íz szerint történt. 

A 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. 

Második lett a Tesco Csemege Debreceni, míg harmadikként a Zimbo Csemege Debreceni zárt. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni, a másodikra a Pick Csípős Debreceni, míg a harmadikra az Aro Csípős sertés debreceni került.

Forrás: Nébih