Így használjuk fel a konyhában a levendulát

2019.07.23. 12:36

A levendula egy Észak-Afrikában és a Földközi-tenger hegyvidéki területein őshonos gyógynövény. Illóolaj előállítására is használják, amely az egyes levendulafajtok virágcsúcsainak lepárlásából származik. Kimutatták, hogy maga a növény segíthet oldani a szorongást, a depressziót és alkalmas lehet a gombás fertőzések és a sebek kezelésére – többek között. Ebből is látszik, mennyire sokoldalú, mert ezeken túl még a konyhában is megállja a helyét.

Az ókori egyiptomiak parfümként használták, az ősi rómaiak és görögök a fürdővizükhöz adták, a népi gyógyászatban pedig különböző

egészségügyi problémák kezelésekor került elő.

Követhetjük az ősi kultúrák hagyományait, de akár sajátokat is felállíthatunk: például beilleszthetjük az étrendünkbe a fogyasztását.

A levendula teaként és aromaterápiaként is megállja a helyétForrás: Pexels

Mikor kell leszedni a levendulát?

A levendulát akkor kell leszedni, amikor a legmelegebb van, hiszen az illóolajok ilyenkor tetőznek. A friss virágokat azonnal felhasználhatjuk – ez jobb választás is a szárított helyett.

Ha azonban kiszárítjuk, akkor a felhasználás előtt győződjünk meg róla, hogy nem penészedett be és megmaradt a kékes-lilás színe.

Szárítani fénytől és nedvességtől mentes helyen, fejjel lefelé felakasztva kell. De akár sütőben, alacsony hőfokon is lehet – ez mindössze 20 percet vesz igénybe.

A levendula lehet fűszerkeverékek hozzávalójaForrás: Shutterstock

Hogyan használjuk fel?

Lehet fűszerkeverékek hozzávalója, készülhet belőle desszert, szörp, jól kombinálható lekvárokkal, szószokkal, krémekkel, fagylaltokkal, csokoládéval, limonádéval, de akár vodkával is.

Persze nem csak édességeknél jöhet szóba, hiszen például a rizshez és a krumplihoz is jól illik.

Sőt, akár a bárány- vagy a marhahúst, illetve a panírmorzsát is meg lehet ízesíteni vele, valamint jól passzol a citrusos, gyümölcsös jegyekhez.

A levendula teaként való fogyasztása megnyugtathatja az emésztőrendszert és enyhítheti a fejfájást.

Egy fáradt, munkától terhes napon kiváló választás egy bögre finom meleg vagy nyáron épp ellenkezőleg, egy hideg levendulatea – nem filterrel, hanem magából a virágból készítve.

Ha túl sokat használunk a levendulából, keserűvé, szappanízűvé teheti ételeinketForrás: Pixabay

A másik népszerű felhasználása a levendulacukor: tegyük a virágokat egy cukros dobozba, majd hagyjuk benne legalább egy hétig.

A cukor elnyeli a levendula ízét és illatát.

Azt azonban tudni kell, hogy a levendula egy nagyon erős gyógynövény. Ha túl sokat használunk belőle, akkor keserűvé, szappanízűvé teheti ételeinket.

Próbáljuk ki a következő recepteket!

Forrás: Storey Publishing

Levendulás áfonya tejszínhabbal

Fogyasztható snackként, reggeliként vagy desszertként.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál friss vagy szárított levendula
  • ¼ csésze forró víz
  • 3 csésze áfonya
  • 1 evőkanál sózatlan vaj
  • 2-4 evőkanál méz
  • 1 csésze habtejszín

Elkészítés:
Tegyük a levendulát egy edénybe és öntsük rá a forró vizet.
Hagyjuk ázni 10 percig, majd öntsük egy serpenyőbe.
Adjuk hozzá az áfonyát, a vajat és a mézet.
Kezdjük el közepes lángon melegíteni a keveréket addig, amíg a bogyók megpuhulnak – ez körülbelül 5-6 perc.
Közben verjük fel a habtejszínt.
Tálaljuk a forró áfonyát a tejszínhabbal.

Forrás: Linden and Lavender

Levendulás-pitypangos muffin

Hozzávalók:

  • 2 és ¼ csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • ½ csésze vaj, megolvasztva
  • 2 tojás, felverve
  • ¾ csésze tej
  • ½ csésze méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 csésze pitypangszirom
  • 2 evőkanál levendula
  • ½ csésze apróra tört dió

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és zsírozzuk ki a muffinformát.
Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót, egy másik tálban pedig a vajat, a tojást, a tejet, a mézet és a vaníliát.
Adjuk hozzá a száraz alapanyagokat a folyékony összetevőkhöz és jól dolgozzuk össze.
Öntsük bele a pitypangot, a diót és levendulát, majd forgassuk át a tésztát.
Töltsük fel a muffinformákat és süssük tűpróbáig.

Forrás: Wholesale Supplies Plus

Levendulás csokoládé

A csokoládé és a levendula párosa egyedülálló.

Hozzávalók:

  • 2 és fél bögre csokoládépehely
  • 2 bögre sűrített tej
  • 1 evőkanál szárított levendula virág (frissből 3 evőkanál)
  • 3 evőkanál vaj

Elkészítés:
Őröljük apróra a csokoládét és a levendulát egy kávédarálóban, majd olvasszuk fel gőz fölött.
Adjuk hozzá a vajat és keverjük addig, amíg sima és krémes lesz.
Öntsük sütőpapírral borított tálba (körülbelül 22x22 cm), majd hagyjuk megdermedni egy éjszakán át.
Vágjuk apró kockákra, majd szórjuk meg a tetejét levendula virággal.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: