Tejbegríz, mákos guba, eperturmix vagy épp krumplipüré, esetleg egy cappuccino. Elképzelhetetlenek tej nélkül? Pedig mindegyiket elkészíthetjük finom, tápláló, tejtermékmentes változatban is, ha növényi alapú italokat használunk hozzájuk. Sőt, a hazai ízeken túl külföldi konyhák egzotikus fogásainak is jól bevált alapanyagai a növényi tejhelyettesítők! Legyen mandula, rizs, szója, zab vagy kókusz, a növényi italok konyhánk kulcsösszetevői lehetnek. Az AdeZ növényi italkalauza segít, melyik italt mire, hogyan érdemes felhasználni!

Hadd szóljon a szója, ha gazdag ízvilágra vágyunk!

A szójaital amellett, hogy bővelkedik fehérjében, igazán gazdag ízvilágot és krémes textúrát nyújt. Igazi jolly joker:

gyakorlatilag minden receptben kiválthatjuk vele a tejet.

Tulajdonságai jól érvényesülnek akkor is, ha magában isszuk, de sütési és főzési alapanyagként is megállja a helyét.

A mandulatej kiváló teába vagy kávéba keverveForrás: AdeZ

Mandula, ha jól jönne egy kis krémes, finom kényeztetés

Ínycsiklandozó, már önmagában egy finom folyékony desszert lehetőségét kínáló megoldás a mandulaital.

De ha krémességét és enyhén mogyorós ízakkordjait másban is kamatoztatnánk, próbáljuk ki teába, kávéba keverve!

Számíthatunk rá akkor is, ha sütni vagy főzni szeretnénk növényi alapú ital hozzáadásával.

Zent jelenthetnek a főzésben a jól eltalált összetevők, például a zabital!

Főleg nyáron, a nagy melegben kevésbé népszerűek a sütőben sült ételek, viszont a főzős receptek sztárjai lehetnek a zabitalok, ha krémes és természetesen édes ízekkel tennénk teljessé a fogásokat. 

A kókusztej müzlivel finomForrás: Shutterstock

Kókuszital egy kellemes nap indításához

Müzlire öntve, smoothie-k alapanyagaként és forró italokhoz hozzáadva ajánlott fogyasztani, kiélvezni finom ízvilágát.

Remekelhetünk a konyhában a rizsitallal is

Könnyedségével és édeskés ízjegyeivel a rizsital is hamar belophatja magát a szívünkbe – és a konyhánkba, főleg, ha müzlihez,

gabonapehelyhez keverjük vagy ha főzéshez használjuk fel.

A meleg italokhoz ugyanakkor a könnyed állaga miatt inkább más növényi italt érdemes választani.

Hozzunk távoli földrészeket a tányérba növényi italok segítségével

Mindenkinek, aki szereti a külföldi konyhát plusz a kulináris élményeket, és szívesen készítene el otthon egzotikus fogásokat: gondoljon kihagyhatatlan összetevőként a növényi italokra! Ugyanis a nemzetközi konyha népszerű alapanyagai is a növényi italok, legyen az épp mandula-, rizs- vagy kókuszital.

Ha mexikói módra frissülnénk fel, a horchata könnyedén elkészíthető mandulaitallal és egy kis fahéj, valamint vanília hozzáadásával.

Indonézia ízeit a Soto Ayam, vagyis kókusztejes csirkeleves segítségével idézhetjük elő.

Amennyiben thai hangulatot szeretnénk teremteni, a Tom Kha Gai kókusztejes zöldséglevessel érdemes próbálkozni, kedvünktől függően csirkével vagy rákkal tálalva. Az indiai ételek rajongóinak pedig a kókusztejes lencse- vagy burgonyafőzelék lehet saját készítésű kedvence!

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Bon appetit

Kókuszitalos lencseleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darabka gyömbér
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 5 teáskanál currypor
  • egy csipet Cayenne-bors
  • 400 ml kókuszital
  • 200 g vörös lencse
  • 50 g cukrozatlan, aprított kókusz
  • 2 teáskanál só
  • 280 g spenót
  • 425 g hámozott, apróra vágott konzerv paradicsom

Elkészítés:
Pucoljuk meg, majd aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.
Pirítsuk meg a hagymát az olajon.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és pirítsuk, míg aranysárga lesz – ez körülbelül 5 perc.
Öntsük hozzá a curryport és a Cayenne-borsot. Keverjük jól össze.
Öntsük fel a tejjel és jól keverjük össze.
Adjuk hozzá a lencsét és a sót, dolgozzuk össze, majd öntsük fel 5 csésze vízzel.
Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten hagyjuk rotyogni 25-30 percig.
Mossuk át a spenótot, majd durván aprítsuk fel.
Öntsük a lencséhez a spenótot és a paradicsomot, utána jól keverjük össze.
Pároljuk még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
Kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk meg.
Tálaljuk frissen.