Ez a magyar település Guinness-rekordot is őriz

töltött káposzta
Vágólapra másolva!
Egy hagyományos falusi menyegző minden kötelező kelléke és étele megtalálható lesz a pénteken és szombaton megrendezendő 11. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválon.
Vágólapra másolva!

Pénteken az amatőr együttesek zenésztalálkozója indítja a fesztivált a kulturális parkban, szombaton pedig elkezdődik az igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma.

A helyi hagyományőrző lagzi szinte minden jellegzetességét eljátsszák a helyiek:

a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép a város egész területét bejárja, megtörténik majd a lánykikérés, a kemencékben menyasszonypogácsát és a főzőedényekben pedig az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposztát készítik el.

A település az utóbbi ételhez kapcsolódóan egy Guinness-rekordot is őriz: korábban itt készítették el zárt tűzláncon a legtöbb töltött káposztát.

A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, melyen számos hazai és határon túli hagyományőrző együttes műsorát láthatja majd a közönség. A főzőcsapatok a hagyományos lakodalmak ételeit, illetve a tájjellegű gasztronómiai ételkülönlegességeket készítik el, az érdeklődők kóstolójegy ellenében ízlelhetik meg a különböző fogásokat.

Mindkét fesztiválnapot késő este koncertekkel zárul, szombat éjféltől diszkó várja a szórakozni vágyókat Ajakon.