Borral is finom a kávé?

kávé
Vágólapra másolva!
A kávékedvelők általában két csoportba oszthatók: vagy ragaszkodnak a jól bevált kávéjukhoz, vagy mindent kipróbálnak, ami az útjukba kerül, mert szeretik az újdonságokat – főleg a vad és szokatlan ízeket, amiből elég sok van belőlük manapság. Mutatunk néhányat.
Vágólapra másolva!

A kávé évszázadok óta az emberiség kedvelt itala. A 9. századi Etiópiában a kecskepásztorok itták rendszerint, hogy éjjel ébren tudjanak maradni. Ahogy haladtunk előre az időben, úgy lett egyre népszerűbb a felhasználása:

mind a konyhában, mind a gyógyászatban.

Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy miután meghódítja a világot, bizarr és vad ötletek forrása lesz. Pedig bizony így lett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy létezik már tojással, kurkumával és vajjal ízesített, de ott van a juharszirupos-baconös, a gombás, a whiskys vagy a fehérjés kávé is.

De ez még mind semmi!

Mexikóban előszeretettel isszák a kávét Kahlúa likőrrel ízesítve Forrás: Shutterstock

A tacoízű kávé sem aromájában, sem illatában nem hasonlít a kávéra. A Coffee Am márka terméke erősen fűszeres és húsízű. Hasonlóan különös találmány az almás pités kávé, amelyben – ahogy a neve is mutatja – egyik kedvenc desszertünk köszön vissza.

Mexikóban például előszeretettel isszák a kávét Kahlúa likőrrel ízesítve.

És ha már likőr, akkor ne feledkezzünk meg a boros kávéról sem. Az ötlet a Friends Fun Wine fejéből pattant ki, akik szerint nincs is jobb egy chardonnay cappuccinónál vagy egy cabernet eszpresszónál. Ha azt gondoljuk, hogy ennél furcsább már nem jöhet, akkor meg fogunk döbbenni:

van tonikkal, kólával és sörrel felöntött kávé is.

Ez utóbbi a texasi Austinban örvend nagy népszerűségnek.

A következő szokás spanyol területeken terjedt el: a csészébe egy darabka sajtot tesznek, arra öntik rá a kávét és úgy tálalják. Ez a Guarapo con Queso. Ezt és a többi ötletet, akár otthon is kiróbálhatjuk, de persze akár sóval, citrom- és limelével is ízesíthetjük kávénkat, ha már unjuk a hagyományos feketét.