A füge évszázadok óta népszerű a világ minden táján; ízletes és tápláló gyümölcs. Még a fáraók is gyakran használták gyógynövényként, illetve Buddha is egy fügefa alatt világosodott meg. A közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy számos orvosi probléma kezelésében hasznos lehet. Többek között ezért is érdemes felírni a bevásárlólistára vagy beruházni egy fügefára.
Fogyasztásának előnye
A fügét természetes édességnek is nevezik, a benne lévő cukor miatt. Bár magas a kalóriatartalma, nincs benne zsír. A fügetermést egészségesebb lehetőségként használják kukoricaszirup és szacharóz helyett. Kiváló alapanyag egy egészséges étrendben – még akkor is, ha fogyni akarunk.
A benne lévő rost segíthet leküzdeni a székrekedést és hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Kalóriatartalma miatt azonban jól gondoljuk meg, mennyit eszünk belőle.
A füge jó kalciumforrás is és sok antioxidánst tartalmaz. Emellett A-, C-, K-, B-vitamin, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas is van benne. Továbbá segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, a régi gyógyászatban emésztési zavarok esetén ették.
Kattintson a képre a galériáért!
Hatással van a szexualitásra
A fügéket évszázadok óta ajánlják szexuális problémákra, mint az erekciós rendellenességek vagy a kitartás fokozása.
A kultúra és a mitológia része, a legendák szerint hatással van a termékenységre és a libidóra is.
Bár afrodiziákumként elért tényleges sikere megkérdőjelezhető, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok valóban megnövelhetik az állóképességet és az energiaszintet.
A bőrünk is megköszöni
A nyers füge felhasználható tápláló antioxidánsokban gazdag arcmaszk készítéséhez. Egyszerűen csak fel kell aprítani, majd körkörös mozdulatokkal felvinni az arcra. Negyedóra múlva kell leöblíteni és élvezni a hatását.
Azoknak azonban nem ajánlott a használata, akik allergiásak a latexre.
A fügében lévő vitaminok, antioxidánsok és ásványi anyagok hozzájárulnak a szervezetünk egészségéhez, amely hatással van a vérkeringésre, így a bőrre is.
Mi készül belőle?
Mint minden gyümölcs, a füge is sokféleképpen felhasználható. Lehet belőle szörp, lekvár, szósz, krém, leves, hozzáadhatjuk a desszertek tésztájához, de akár a húsokhoz is szárított vagy csatni formájában. Ha az előbbit választjuk, mindenképp otthon aszaljuk meg. Meggrillezhetjük, megsüthetjük és befőttet is készíthetünk belőle. Vagy tortát!
Íme a recept!

Fügés torta
Hozzávalók a fügékhez:
- 57 g olvasztott vaj
- 100 g barna cukor
- egy csipet só
- 300 g friss füge
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 5 g sütőpor
- 1,5 g szódabikarbóna
- 3 g só
- 2 nagy tojás
- 55 g olvasztott és lehűtött vaj
- 150 g kristálycukor
- 170 g joghurt
- 1 evőkanál narancsvirágvíz
Elkészítés:
Vajazzunk ki egy tortaformát.
Keverjük össze az olvasztott vajat, a barna cukrot és a sót, majd öntsük bele a formába. Oszlassuk el egyenletesen.
Vágjuk félbe a fügéket és fektessük őket a vágott oldalával lefelé a formába.
Melegítsük elő a sütőt 177 fokra.
Szitáljuk le a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy keverőtálba.
Dolgozzuk össze a vajat és a tojásokat, ezután forgassuk bele a cukrot, a joghurtot és a narancsvirágvizet.
Öntsük a száraz összetevőkhöz és keverjük össze. Nem lesz teljesen sima a tésztája, de ez teljesen rendben van.
Öntsük a tésztát a fügékre és süssük az egészet 30 percig.
Tálaljuk frissen.