A legtöbb ember tudja, hogy fontos a kalóriabevitel és -égetés, ha fogyni szeretne vagy megtartaná alakját. Így két választásuk marad: vagy kevesebb kalóriát visznek be, vagy többet égetnek el – például fizikai aktivitás révén. Viszont bizonyos élelmiszerek rendkívül népszerűvé váltak fogyókúra idején, mert állítólag „negatív kalóriatartalmúak". Vagyis: fogyasztásukkal több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk.

Az ételek alapvetően sokféle tápanyagot szolgáltatnak a testnek, ideértve a három fő kategóriát, amelyek kalóriából energiává alakulnak: zsírok, fehérjék, szénhidrátok. 

A testnek energiára van szüksége az ételek megemésztése és feldolgozása során. Ennek mennyisége az elfogyasztott ételtől függ. 

A negatív kalóriatartalmú élelmiszerek emésztése és feldolgozása során állítólag több kalóriát égetünk el, mint amennyi természetesen megtalálható bennük. 

Ide általában a magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket sorolják, 

mint a zeller, a sárgarépa, a saláta, a brokkoli, a grapefruit, a paradicsom, az uborka, a dinnye, az alma stb.

A testnek energiára van szüksége az ételek megemésztése és feldolgozása soránForrás: Shutterstock

Az igazság azonban az, hogy nincsenek tényleges bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy ezek az ételek csakugyan negatív kalóriákat tartalmaznának. 

Nem tudják alátámasztani, hogy az emésztésük során több kalóriát égetne el a testünk, mint amennyit a fogyasztásukkal beviszünk. 

Néhányan kíváncsiak voltak rá, hogy a rágás hozzájárul-e a felhasznált energiához. A kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy az így elégetett kalória elenyésző. Noha igaz, hogy 

a test kalóriát használ fel az ételek megemésztéséhez, ez jóval kisebb, mint amennyit beviszünk. 

Az energiamennyiséget, amelyet a test az ételek emésztéséhez felhasznál, százalékban írjuk le szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre lebontva. 

Vagyis a szénhidrátok megemésztéséhez az ételben lévő kalória 5-10%-át használjuk fel. Zsírok esetén ez 0-5%, fehérjéknél pedig 20-30%. 

Összefoglalva tehát: valóban használunk energiát az emésztéshez és a rágáshoz, de ez jóval kevesebb, mint amennyit az étellel beviszünk. Noha a negatív kalóriatartalmú ételek valószínűleg nem léteznek, amelyeket annak hívnak, 

valóban sok tápanyagot, antioxidánsokat, vizet és kevés kalóriát tartalmaznak. 

Így kétségtelenül beépíthetők egy egészséges, fogyókúrás étrendbe, mert ha többet eszünk belőlük a kelleténél, akkor sem kell amiatt aggódnunk, hogy sok kalóriát fogyasztottunk – viszont extra tápanyagokkal ajándékoztuk meg magunkat.