Ismeri ezt az egzotikus gyümölcsöt?

kaviárcitrom
Vágólapra másolva!
Bizonyos egzotikus gyümölcsök vagy az ízükkel, vagy az illatukkal, vagy a kinézetükkel döbbentenek meg minket. Ott van például a durian, ami a világ legbüdösebb gyümölcse, az akebi, ami ízben a kókuszhoz hasonlít, vagy például az ausztrál kaviárcitrom, amely – a nevéből is jól látszik – úgy néz ki, mint a kaviár, pedig valójában citrusféle.
Vágólapra másolva!

A kaviárcitrom vagy ausztrál citrom Ausztrália északi részéről származik, egy igazán szokatlan citrusféle, évezredek óta értékes alapanyag és gyógyszer az őslakosok számára. A gyümölcsöt leginkább az íze és a különböző betegségek elkerülése miatt ették.

A belőle készült pépet és levet antiszeptikus hatása miatt fertőzött vagy nyílt sebek kezelésére is használták.

Gazdag például folsavban, káliumban és E-vitaminban. Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a sejtek védelme és a betegségek megelőzése szempontjából. A mandarinban található

C-vitamin háromszorosát tartalmazza.

Eltarthatósági ideje 4-5 hét, nemcsak a gyógyászatban és a konyhában, hanem a szépségiparban is szívesen használják.

A benne lévő kaviárra emlékeztető kis bogyóknak olyan az íze, mint a lime-nak Forrás: Shutterstock

Amikor megkezdődött az európai gyarmatosítás, a kaviárcitromfák nagy részét elpusztították az erdőirtások miatt. Néhány fának azonban sikerült túlélnie, ennek köszönhetően terjedt el újra a termesztése és a felhasználása.

Finger lime-nak, vagyis ujjlime-nak is nevezik az alakja miatt, és többféle színben létezik: zöld, sárga, lila, rózsaszín, élénkvörös.

A benne lévő kaviárra emlékeztető kis bogyóknak olyan az íze, mint a lime-nak: savanykás és fűszeres. Jól illik a halakhoz, a salátákhoz, a tenger gyümölcseihez, az édességekhez, szószokhoz, dzsemekhez, de akár fagylaltok vagy italok is készülhetnek belőle.

Önmagában is fogyasztható persze, de leginkább desszertek és ételek díszítéséhez, illetve köretként és fűszerként használják – mint a hagyományos lime-ot vagy citromot.