Becsaphatjuk az agyunkat, hogy megszeressük a zöldségeket

zöldség
Vágólapra másolva!
A zöldségek tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. De mindez nem számít, ha képtelenek vagyunk megenni. Hiába tudjuk, hogy szükségünk van rájuk, sokunk megmakacsolja magát, és nem hajlandó zöldséget enni. Mert rossz a textúrája. Rossz az illata. Az ízéről már nem is beszélve. A szakértők szerint azonban képesek lehetünk becsapni az agyunkat annak érdekében, hogy megkedveljük a zöldségeket, és többet fogyasszunk belőlük.
Vágólapra másolva!

Genetikai tényezők

A pszichológia és a genetika is meghatározhatja, hogy szeretjük-e a zöldségeket vagy sem. Becslések szerint a népesség körülbelül 25%-a szuperízlelő.

Ők rendkívül intenzíven érzékelik az ízeket, különösen a keserűt. Elsősorban a nők közül kerülnek ki többen.

Ez az oka, hogy a szuperízlelők általában válogatósabbak, mint a nagy átlag, és csak vonakodva eszik meg az olyan zöldségeket, mint a spenót, a brokkoli vagy a kelbimbó.

A pszichológia és a genetika is meghatározhatja, hogy szeretjük-e a zöldségeket vagy sem Forrás: Shutterstock

Pszichológiai tényezők

Ha valakit gyerekként arra kényszerítettek, hogy igenis egye meg a brokkolit, különben addig nem mehet játszani, az egy negatív,

traumatikus élményként raktározódik.

Vagyis: valószínűleg felnőttként is utálni fogja a brokkolit emiatt a negatív berögzülés miatt. Mindezt úgy, hogy a reakciók tudatalattiak.

Az agy alkalmazkodik

Viszont az agy képes alkalmazkodni. Ez azt jelenti, hogy: talán nem szeretjük a zöldségeket, de ha többet fogyasztunk belőle, az agy idővel hozzászokik.

A szakértők szerint, ha pozitív gondolatokat táplálunk a zöldségekről, akkor szívesebben fogjuk megenni őket.

Kutatók letesztelték, hogy ha olyan szavakkal illették a zöldségeket, amelyek pozitívak voltak, mint az édes bab és a ropogós mogyoróhagyma, a résztvevők közül 25%-kal többen döntöttek úgy, hogy megeszik.

Sőt, a kutatók arra is rájöttek, hogy az emberek sokkal szívesebben megeszik a zöldségeket pozitív környezetben, ha jól érzik magukat, illetve, ha tapasztalják ezek jótékony hatásait.

Együnk több zöldséget

A szakértők szerint biztosan vannak olyan zöldséges receptek, amelyeket szívesen fogyasztunk – csak még nem tudunk róla. Talán van olyan zöldség, amely ízlene főve, míg a másik nyersen. Ehhez azonban kísérletezni kell.

Arról nem beszélve, hogy a felnőttek étkezési szokásai kulcsszerepet játszanak a gyermekek szokásainak kialakulásában is.

Ezért fontos beépíteni az étrendbe a zöldségeket, így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a gyerekek is megszeretik.

Ha zöldséget rejtünk el az ételükben, azzal csak fokozzuk az utálatukat, ráadásul elvesztjük a bizalmukat irányunkban. Kínáljuk inkább tartósan nekik a zöldségeket, és a legkülönfélébb módon készítsük el. Lehet, hogy a gyerekek válogatósak, de idővel kinövik ezt.