A legjobb bor- és ételpárosítások

2019.08.17. 13:03

A bor önmagában is élvezetes, hát még ha sajtokhoz, gyümölcsökhöz vagy csokoládéhoz párosítjuk. Persze, ha a főétkezések mellé szeretnénk választani egy üveggel, azt is megtehetjük. Ebben segít ez az összeállítás, amelyben sorra vettük a legjobb bor- és ételpárosításokat.

Kattintson a képre a galériáért és nézze meg a legjobb bor- és ételpárosításokat!Forrás: Shutterstock

Sült kacsa narancsos mázzal

Hozzávalók a kacsához:

  • 1 egész kacsa
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 zöldpaprika, apróra vágva
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 zellerszár, arpróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ csésze víz vagy húsleves alaplé
  • friss zsálya
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • egy csipet szárított kakukkfű
  • egy csipet őrölt szerecsendió

Hozzávalók a narancsos mázhoz:

  • ½ csésze barnacukor
  • 2 evőkanál + 1 és ½ teáskanál cukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • egy csipet só
  • 1 csésze narancslé
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra és forgassuk át a kacsát. Ha maradtak rajta tollak vagy pihék, akkor azt szedjük le róla.
Szórjuk meg a belsejét a köménymaggal, és szurkáljuk meg villával vagy vagdossuk be a húst.
Az olajon pirítsuk meg a zöldségeket (a paprikát, a hagymát, a zellerszárat), keverjük hozzá a vizet és fűszerezzük sóval, borssal, szárított kakukkfűvel és szerecsendióval. Rottyantsuk össze.
Töltsük meg a kacsát a zöldséges keverékkel és a friss zsályával, tegyük a tepsire és süssük 2 és fél órát vagy amíg a hús kellőképp megpuhul. Ha a kacsa túl gyorsan barnul, fedjük le alufóliával.
Amíg a hús sül, készítsük el a mázat. Egy serpenyőben keverjük össze és hevítsük fel a cukrokat, a kukoricakeményítőt és a sót.
Fokozatosan keverjük hozzá a narancslevet és a narancshéjat.
Forraljuk fel és főzzük 2 percig.
Kenjük meg vele a sült kacsát, úgy tálaljuk.
Válasszunk hozzá merlot-t.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: