Norvég menü a hosszú hétvégére

2019.08.16. 12:30

A hagyományos norvég konyháról annyit lehet tudni, hogy egyszerű. Alapvető összetevő a hal és a tengeri herkentyűk – a tenger közelsége miatt –, ám emellett számos más fogás is helyet kap a konyhában. Népszerű továbbá a rénszarvashús, a krumpli, a kecske és persze a különböző sajtok. Mivel itthon rénszarvasból hiába akarnánk bármit is készíteni, a fő alapanyag ezúttal a krumpli és az aszalt gyümölcsök lesznek.

Forrás: Yummly

Norvég édes leves

Hozzávalók:

  • 1,2 l víz
  • 60 g tápióka
  • 115 g mazsola
  • 225 g vegyes aszalt gyümölcs
  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál friss citromlé

Elkészítés:
Áztassuk a tápiókát egy éjszakára vízbe.
Reggel öntsük át egy serpenyőbe, adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, a fahéjat, a cukrot és a citromhéjat és kezdjük el főzni közepes lángon.
Főzzük körülbelül 10 percig.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet és hagyjuk kihűlni.

Forrás: Ramshackle pantry

Norvég krumpligombóc

Ez egy hagyományos norvég főétel. A nagymamák gyakran friss borsóval tálalják.

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • egy csipet só
  • egy csipet sütőpor
  • egy csipet őrölt fekete bors
  • 600 g burgonya, lereszelve
  • 2 evőkanál reszelt hagyma
  • 226 g főtt sonka, kis kockákra vágva
  • 2 teáskanál só
  • 225 g olvasztott vaj

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, az egy csipet sót, sütőport és borsot.
Dolgozzuk össze a hagymát és a burgonyát egy tálban, és keverjük hozzá a lisztes keveréket.
Gyúrjuk össze. Ha túl ragadós, adjunk még hozzá lisztet.
Amint elkészültünk és a tészta megfelelően összeállt, formázzunk belőle gombócokat – körülbelül 2-3 diónyi nagyságút – úgy, hogy a közepébe 2 sonkakockát teszünk.
Ismételjük addig, amíg elfogy a tészta.
Töltsünk meg egy nagy edényt vízzel. Tegyük bele a 2 teáskanál sót és a maradék sonkát, azután forraljuk fel.
Óvatosan tegyük a golyókat a forrásban lévő vízbe és főzzük 45 percig vagy 1 óráig.
Tálaljuk olvasztott vajjal.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: