Az allergiák és az érzékenységek bizony meg tudják keseríteni az ember életét – legalábbis addig biztosan, míg ki nem tapasztaljuk, mit mivel tudunk helyettesíteni és milyen mentes ételeket eszünk meg szívesen. Jamie Oliver receptjei is megérnek egy próbát: elkészítésük egyszerű, újdonságot jelentenek az étrendben és így egészséges finomság kerülhet az asztalra.

Egytálétel ebédre
Hozzávalók:
- 1 kg kelbimbó
- 150 g chorizo kolbász
- olívaolaj
- 100 g gesztenye
- 2 darab friss rozmaring
- 1 evőkanál cseresznye gyümölcsecet
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Mossuk meg a kelbimbókat, vágjuk le a felesleges leveleket és főzzük 8 percig forrásban lévő sós vízben.
Szedjük le a kolbász bőrét, morzsoljuk bele egy serpenyőbe és süssük 6 percig az olívaolajon.
Morzsoljuk bele a gesztenyét, tépkedjük bele a rozmaringleveleket és rottyantsuk össze.
Öntsük a víztől lecsepegtetett kelbimbót az ecetbe és egy burgonyanyomóval lapítsuk ki, hogy jó sok ecetet magába szívjon.
Öntsük egy sütőlapra és pirítsuk 25 percig.
Tálaljuk a rozmaringos kolbásszal összekeverve.

Tejmentes fagylalt
Hozzávalók:
- 500 ml mandulaital
- 500 ml mogyoróital
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál méz
- 500 g szójajoghurt
- 1 löttyintésnyi amaretto, opcionális
- mandulapehely vagy mogyoró
Elkészítés:
Kezdjük el melegíteni a mandulaitalt, a mogyoróitalt, a cukrot és a mézet egy tálban.
Főzzük alacsony lángon, amíg a cukor feloldódik.
Hagyjuk kihűlni, majd egy habverővel keverjük bele a joghurtot és az amarettót.
Amikor krémes állagú lesz, tegyük a fagyasztóba néhány órára.
Tálalásnál szórjuk meg pirított mandulapehellyel vagy mogyoróval.