A lángost nem lehet letaszítani a trónról

lángos
Vágólapra másolva!
Újra hódítanak a magyaros gyorsételek. Miután a hazai street food végigjárta a nemzetközi evolúció minden lépcsőfokát, ismét nő az igény a hazai fogásokra. A Street Food Egyesület tapasztalatai szerint ugyan még hiánycikk a magyaros ízvilág, a közönség már keresi a jólbevált klasszikusokat. Ezért például magyaros street foodok versenyével motiválják idén ősszel a food truckokat. Az elmúlt 50 évben sokat változott és fejlődött a műfaj, aminek úgy tűnik, a vége újra a hagyományos magyaros street food lehet.
Vágólapra másolva!

A hazai street food elődje: a lacikonyha

Kétszáz éve a város minden szegény embere a lacikonyhán találkozott. A klasszikus kifőzőhelyek állandó és alkalmi jelleggel is működtek, és az éttermekhez képest

olcsóbban kínáltak gyorsan felszolgálható ételeket.

A lacikonyha leszármazottai lettek később azok a nagykonyhaként emlegetett büfésorok, ahol magyaros ízvilágú ételeket kínáltak széles választékban. Ekkor a hatalmas adagok, kígyózó sorok és gőzölgő kondérok jelentették az utcai étkezést.

Örökéletű a lángos Forrás: Shutterstock

Örökéletű lángos, az üdülők street foodja

A lángos a legősibb, és talán örökéletű magyar gyorsétel, ami minden trendet túlél. Egykor a kenyérsütés napján készítették, a lepényeket a kemence szájához helyezték, mert fél óra alatt is elkészültek. Természetesen már akkor is tejfellel fogyasztották.

A kelt tésztából készült, zsírban sült lángos ennek későbbi verziójaként lett népszerű olyannyira, hogy már Csehországban és Ausztriában is árulják.

A lángost az újgenerációs food truckosok sem engedték el soha: a sajtos tejfölös verzió mellett közkedvelt a lángosburger és a különböző húsos feltétekkel tálalt változata is.

A hot dog kolbásszal, a hamburger csalamádéval

A külföldi gyorsételek előfutáraiként tekinthetünk azokra a már klasszikus street foodokra, amiket eleinte saját szájízünkre formáltunk. Hamburger, ahogy azt Amerikában sosem készítették:

húspogácsa hagyományos zsömlékben, hatalmas zöld salátalevelekkel, friss uborkával, csalamádéval.

Utóbbit, ha kértük a hot doghoz is kaphattunk, ami virsli helyett kolbásszal került közelebb a magyar fogyasztókhoz. Ezek az ételek még a '90-es években is hódítottak, és egy-egy retró büfében még ma is kaphatunk ilyet.

McDonald's, gyrosos és a kínai gyorséttermek

1988-ban megnyílt az első hazai McDonald's, ami ízben és küllemben is elhozta Budapestre az amerikai életérzést. Az akkori Mekitől sok trükköt leshettek el a később berobbanó street foodosok, például

az eldobható, mégis nagyon jól kitalált csomagolást, ami kényelmessé tette az elvitelt és az utcai étkezést.

A '90 években egyre több külföldi gyorsétterem lepte el a fővárost, és lassan az egész országot. Megnyíltak az első kínai és török gyorséttermek, és a hétköznapok részévé vált az édes savanyú csirke és a gyrosként számontartott törtök kebab.

Mikrózott helyett friss és minőségi

Az amerikai, kínai, török és egyéb nemzetiségi gyorsételek megalapozták az igényt a street foodra, és ezt egyre több hazai vállalkozó is észrevette. A siker titka azonban az újdonság ereje volt, nem a már ismert, klasszikus magyar ízvilág,

így a legtöbben külföldi mintákra nyitottak gyorséttermeket.

Ez az időszak teremtette meg az igényt a food truckokra is, akik először kimondottan rendezvényekre specializálódtak, de már jól felszerelt, modern konyhával és friss ételekkel.

Mikor éled újra a magyaros újhullám?

A Street Food Egyesület szerint a nemzetközi trendek továbbra is érdeklik a közönséget, mégis egyre többen keresik a hazai ízeket, és erre már a legújabb food truckok is reagálnak. A külföldi megkeresések pedig csak tovább ösztönzik a magyaros újhullámot, így a következő években nagy sikerük lehet a modernizált lacikonyháknak.